Heinz Mack Sahra Çölü’nü Sabancı Müzesi’ne Getirdi

Zero akımının kurucularından olan Alman modernizminin öncü ismi Heinz Mack'ın 60 yıllık sanat kariyerini özetleyen 'MACK. Sadece Işık ve Renk' adlı sergi, Sabancı Müzesi'nde açıldı.

17 Temmuz’a kadar sürecek sergide Mack’ın neşe saçan çok renkli tabloları, heykelleri, ışıklı kinetik çalışmalarının yanı sıra ‘Land Art’ın (Arazi Sanatı) ilk örneklerini veren sanatçının 1960’larda Sahra Çölü’nde yaptığı keşif gezilerinden hareketle çöl kumuyla yapılmış iki devasa yerleştirme de dikkat çekiyor.

Alman modernizminin öncü ismlerinden Heinz Mack, Sabancı Müzesi’nde açılan ‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ başlıklı sergisiyle ilgili duygularını bu sözlerle özetliyor. 60 yılı aşan sanat yaşamı boyunca Doğu unsurlarının Batı sanatına etkisini göstermeye çalıştığını vurgulayan Mack, ‘Zero’ sergisi sırasında Sabancı Müzesi’nin bahçesine yerleştirilen altın varaklı ‘Dokuz Stün Üzerinde Gökyüzü’ heykelinin Doğu ile Batı’nın birlikte aktığı İstanbul Boğazı’na nazır sergilenmesinden de çok mutlu: “Park, gökyüzü, Boğaz… Olağanüstü…”

Tahincioğlu ana sponsorluğunda S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ sergisinde Heinz Mack’ın 60 senelik uzun ve üretken kariyerini özetleyen 100’den fazla eser yer alıyor. Müzenin giriş katında Mack’ın neşe ve enerji saçan çok renkli tabloları ağırlıkta. Bir alt katta ‘Land Art’ın (Arazi Sanatı) ilk örneklerini veren sanatçının 1960’larda Sahra Çölü’nde yaptığı keşif gezilerinden hareketle çöl kumuyla yapılmış iki devasa yerleştirme de dikkat çekiyor. En alt katta ise 2. Dünya Savaşı sonrasının umutsuzluğunu sıfırlamayı amaçlayan avangart sanat ağı ZERO’nun kurucularından Mack’ın ışıklı kinetik çalışmaları ile Doğu’nun mistisizmini yansıtan eserleri yer alıyor.

Küratörlüğünü Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Royal Academy of Arts Londra eski Sergiler Direktörü ve sanat tarihçisi Sir Norman Rosenthal’in üstlendiği sergi, sanatçının 85. yaşını ve kariyerinin 60. yılını Uzakdoğu, Avrupa ve Türkiye’de gerçekleşen bir dizi sergiyle taçlandırması açısından da önem taşıyor.

‘MACK. Sadece Işık ve Renk’ sergisi, Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’in yüksek himayelerinde gerçekleşirken, Steinmeier sergi kataloğuna bir önsöz yazısıyla da katkıda bulundu. Steinmeier, yazısında ortak bir “küresel aklın” gelişmesinde uluslararası diyaloğun önemini vurgularken, Mack ve sanatı hakkında düşüncelerini ise “Heinz Mack temas noktaları yaratmayı çalışır, insanları diyaloğa davet etmeyi, anlamayı, düşünmeyi amaçlar. Mack ve sanatı, işte bu ‘küresel aklı’ simgeler” şeklinde ifade etti.

Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, serginin Heinz Mack’ı meslek yaşamı boyunca cezbetmiş olan ışık ve renge odaklandığını, sanatçının Akdeniz güneşini yansıttığı resimlerini ve asla terk etmediği “hareket” içeren kinetik eserlerini bir araya getirdiğini belirtti. Ölçer, “Heinz Mack’ı, bu bilge sanatçıyı, günümüzü de içine alan uzun meslek yaşamı ve benzersiz zengin üretimi ile sanatseverlerle buluşturacak olmaktan mutluluk duymaktayız. Sakıp Sabancı Müzesi olarak, Alman modernist akımının bu önemli ustasını bugün uzun meslek yaşamının 60. yılında kapsamlı bir sergiyle ağırlarken, bu buluşmanın onun sanatında daima özel bir yeri olmuş Doğu-Batı uygarlıklarının tarih boyunca aktığı bir eksende, ülkemizde gerçekleşmesinden de büyük heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu.

‘Zero’ sergisi sırasında Heinz Mack’a hayranlığının katlandığını belirten serginin ana sponsoru Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Böyle bir serginin parçası olmak bizim için büyük onur” dedi.

Serginin ilk gününde Heinz Mack ve Beral Madra söyleşisi SSM’de Heinz Mack’ın ışık ve rengin izini takip eden zengin eser seçkisi 18 Şubat 2016 – 17 Temmuz 2016 tarihleri arasında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyarete açık olacak. Serginin ilk günü olan 18 Şubat Perşembe SSM’yi ziyaret eden sanatseverler, saat 10:30’da gerçekleşecek bir Sanatçı Konuşması etkinliğiyle Heinz Mack’ın sanatını, sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra’nın da katılımıyla, sanatçının kendisinden dinleme şansını bulacaklar.

Etiketler

Bir yanıt yazın