Çikolata Sever Tasarımcı

Japon tasarımcı Oki Sato (Nendo), çikolata üzerine yaptığı tasarımlar bir rastlantı mı yoksa büyük bir sevginin ürünü mü?

Kanada doğumlu, Japon asıllı tasarımcı Oki Sato, Tokyo’da mimarlık eğitimi aldıktan sonra, 2002 yılında ofisi olan Nendo’yu kurdu. Çalışmaları ile pek çok tasarım ödülü alan Sato’nun çalışmaları MoMA, Londra Design Museum gibi önemli müzelerde sergileniyor.

Sato’nun tasarım ofisi Nendo’nun web sitesine göz attığımızda çikolatayı merkeze koyan pek çok tasarımı olduğunu görüyoruz. Çikolatayı kim sevmez ki diyor, tasarımlarına göz atıyoruz.

Çikolata Kalemler

Ünlü pasta şefi Tsujiguchi Hironobu 2007 yılında Nendo ile iş birliğine gitmiş, bunun sonucu olarak ortaya yeni bir sofra takımı ve pasta çıkmıştı. Tasarımcı, yaptığı tabak tasarımını yemeklerin ve tatlıların güzelliğini yansıtacak bir altlık olarak göstermek istiyordu.

Bu fikirden yola çıkarak tasarladığı kalemler kalemtraş ile açılarak, çıkan çikolatalar tatlıların üzerine serpiştiriliyor, her seferinde farklı görüntüler ortaya çıkıyordu.

Tüp Boya Şeklinde Çikolata

Boya tüpü şeklinde tasarlanan çikolatalar, içeriğindeki aromaya göre etiketlenmiş. Üzerindeki etiketin iki amacı var, birincisi içeriğini belli ederken, ikincisi vücut sıcaklığı ile kolayca eriyen çikolatanın yiyen kişinin ellerini kirletmesini engelliyor.

Çikolata Köyü

Nendo ve dondurma markası Häagen-Dazs’ın ortak projesi olan çikolata köyü, markanın Champs Élysées’deki mağazası için tasarlandı. Noel dönemi için tasarlanan köy ile mağazaya gelen müşterilere sıcak bir atmosfer yaratılması amaçlanmış. Mini köyde, alttaki kek çikolatadan yapılan evlere bir peyzaj oluşturuyor.

Bir Dolu Bir Boş Çikolata Küpleri

2015’teki Maison&Objet için tasarlanan “chocolatexture” projesinde çikolatanın lezzetinden çok şekline odaklanılmış. Her biri 26x26x26 mm ölçülerinde tasarlanan çikolatalar isimlerini, dokularını tanımlamak için kullanılan Japonca kelimelerden alıyorlar.

1. “tubu-tubu”
2. “sube-sube
3. “zara-zara”
4. “toge-toge”
5. “goro-goro”
6. “fuwa-fuwa”
7. “poki-poki”
8. “suka-suka”
9. “zaku-zaku”

Çikolata Mağazası

Her tasarım tutkunu, çikolata severin hayalini süsleyen bu mağaza Ginza’da bulunuyor.

Antwerp merkezli, 2 Michelin yıldızlı şef Bart Desmidt’in çikolata markası olan BbyB’nin ilk deniz aşırı mağazasının tasarımı Nendo’ya ait.

Markanın, çikolataları yerken tatmaya aşina olduğumuz meyveli aromalardan, fesleğene uzanan 30 farklı aroması var. Modüler ambalaj tasarımına sahip çikolatalar, 12,5 metrelik duvar boyunca uzanan şeffaf çekmecelerde sergileniyorlar.

Dokulu Çikolata

Çikolata yüzeyine doku vererek, alınacak lezzetin değişeceğini düşünen tasarımcı, tek bir barı 12 farklı parçaya bölmüş ve üzerine de çizgi, nokta, zigzag, dalga gibi yüzeyler oluşturmuş. Çikolatanın sütlü, çilekli, beyaz, bitter ve matçalı gibi aromaları var.

Kendi Çikolata Karışımını Kendin Yap

Şişe şeklindeki çikolata tüpleri ve lezzet vermek test tüpü içerisinde 5 farklı aroma. Bundan sonrası yiyen kişinin damak tadına kalmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın