Argos Evi / Cevizli Ev

Uçhisar’ın tarihi dokusu içindeki ‘argos in Cappadocia’ otelinin bölge dışından gelen çalışanları için gerçekleştirilen proje, beldenin yeni yerleşim alanı içinde yer alıyor.

Projenin mimarı Aslı Özbay, Argos Evi’ni anlatıyor:

Yapı, mevcut imar planı koşullarına uygun olarak tasarlandı. Temel çıkış noktası, arsa içindeki 20-30 yıllık 3 ceviz ağacını koruma kararıydı: “U” plan şeması buradan kaynaklandı. Tasarımı belirleyen diğer düşünceler, lojmanda konaklayacak otel çalışanlarına aydınlık, kullanışlı, neşeli mekânlar hazırlamak; kullanıcıların bulundukları yer ile ilişkilerini kaybetmemelerini ve yapı içindeyken kuzeydeki görkemli Uçhisar Kalesi yakınında olduklarını hissetmelerini sağlayacak ortak alanlar ve açılımlar sağlamak; ve belde geneline hâkim olan çok renkli, çok süslü villa eğilimine karşı, sade kalarak da nitelikli bina yapılabileceği konusunda bir örnek oluşturmak çevresinde gelişti.

Yön ve iklim koşullarının yapı kullanıcıları için avantajlı olanaklar yaratacağı bazı seçimler yapıldı: doğuya yönlenen odalar, kuzeyde konumlanan ortak alanlar, mutfaklar, manzara açılımları vb… Teras bahçesi, daha ilk günden başlayarak ekibin en yoğun rağbet ettiği mekâna dönüştü.

Yerel olanaklar ve işçilik ile uygulanan binada, doğal taş kaplama detayları, yüksek performanslı yeni nesil yalıtım malzemeleri, özel filtreli cam yüzeyler ve enerji sakınımlı / ısı-pompalı ısıtma-soğutma sistemleri kullanıldı.  Sürdürülebilirlik ve yeşil bina kavramlarının fazlasıyla ticarileştirildiği bir dönemde, bu sözcükleri suiistimal etmeden ve farkındalığı maksimize ederek, doğa ve kullanıcı dostu olmaya özen gösteren bir yapıyı gerçekleştirmek için çaba harcandı.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Burayı gezdim hatta bir gece konakladım. Seçici kurul çalışmasından sonra yıllığa girdiğini görünce çok sevindim: Küçük bir yatırım olmasına rağmen bölge (Kapadokya) için önemli bir adım. Turizm tesisi çalışanlarının, çalışma saatleri dışında nitelikli mekanlarda zaman geçirmesini sağlayacak sosyal bir yatırım.

    Tebrikler Aslı, tebrikler Argos.

Bir yanıt yazın