Barbaros Evi

Onurcan Çakır'ın İzmir'in Barbaros Köyü'nde kendisi için tasarlayıp inşa ettirdiği ev, doğanın içinde özenle tasarlanmış bir yaşam alanı.

Onurcan Çakır, İzmir’de Barbaros Köyü’ndeki evini anlatıyor:

Barbaros Evi, Urla’nın Barbaros Köyü’nde bulunmaktadır. İzmir’in denize kıyısı olmayan bu köyü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark arazisine komşudur ve sınırları içinde on altı adet gölet bulundurmaktadır. Barbaros Evi, betonarme strüktür ile köy taşının bir arada kullanımı ile oluşturulmuştur. Beton ve taş, yüksek yüzey yoğunluklarına sahip malzemeler olduğundan ses geçirimsizliği açısından tercih edilen malzemedir. Projenin temel yola çıkış noktası, doğanın içerisinde sessiz ve sakin bir yaşam ortamı sağlayan bir konut tasarlamak olduğundan, bu malzemelerin kullanımına karar verilmiştir. Brüt beton cephesi olan oda, özellikle akustik olarak çalışılmış, betonun arkasında taşyünü ve tuğla duvar katmanlaşması, çift pencere ve çift kapısı ile istenildiğinde dışarıdaki seslerden tamamen izole olarak uyumak için tasarlanmıştır. Binanın geri kalan tüm dış duvarları ise, köyün ustaları tarafından köyün taşı ile yapılmış, iç yüzeylerinde ısı yalıtım malzemesi ve ikinci bir kat duvar katmanlaşması sayesinde hem ses hem de ısı yalıtımı sağlanmıştır.

Kışın çok rüzgarlı ve soğuk olan köyde sert esen rüzgar olan poyrazın yönüne gore cephe açıklıkları belirlenmiş, kuzey cephe tamamen sağır duvarlarla inşa edilmiştir. Doğu cephesinde ise mümkün olduğunca dar pencere açıklıkları, şerit şeklinde gerekli görülen kısımlara yerleştirilmiştir. Bahçede ellinin üzerinde kalıcı bitki çeşidi bulunmaktadır ve batıda binadan terasa geçişi sağlayan geniş cam kayar pencerenin önündeki söğüt ağacı, yaz aylarında gölge yaparak iç mekana gelen güneş ışığını azaltırken, kışın yapraklarını dökerek güneşin daha çok içeri girmesini sağlamakta ve iç mekanda ısıl konfor açısından olumlu katkıda bulunmaktadır.

Etiketler

5 yorum

  • yavuz-basoren says:

    sanırım bitmemiş bir proje yada kısıtlı imkanlarla yapılmış gibi. Zaman da kısıtlı olabilir tabi.. mutfak tezgahının ilginçliği, salondaki odunların başıboşluğu ve duşakabinin yerimdar hali beni üzdü..

  • taner-doger says:

    Modernist üslup ile yapılan konut projelerine iyi bir örnek olabilecekken kullanılan malzeme ve o malzemelerin birleşim detayları anlamında patlamış bir proje olduğunu düşünüyorum. İç kapılar , zemin kaplaması , süpürgelikler ve tefrişler yapıyla bağdaşamamış malesef. her biri başka bir yapıya ait gibi .. dışarıda doğal taş ve beton içeride boyalı duvarlar ve tuğla… fazlaca kafası karışık bir proje gibi geldi bana.

  • ceyda-pektas says:

    barbaros köyünü iyi biliyorum, çok sakin, doğayla iç içe ve henüz turistik istilaya uğramamış bir yerdir. hangi gürültüden korkup bu denli ses yalıtımı çabasına girilmiş anlayamadım. “dışarıdaki seslerden tamamen izole” olmak bazı mekanlarda olumlu bir etki yaratmasa gerek.

  • mert-cayirlioglu says:

    Bence de fazla izole bir proje olmuş diyebilirim. Ama ilginç bir felsefesi var. Sesten tamamen arınmak gibi… O zaman Onurcan Bey’in hoşuna gidebilecek bir şarkı göndereyim.
    http://bit.ly/1WVSNAb

  • mert-ekin says:

    Tektonik olarak ne yapılmamalıya iyi bir örnek…

Bir yanıt yazın