İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nun yeni eğitim binası 2015'in Eylül ayında tamamlandı.

Projenin müellifleri Özlem Akın ve Gudjon Thor Erlendson mimari yaklaşımlarını anlatıyor:

İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde Eylül 2015 de tamamlanıp 2015-16 eğitim dönemi başlangıcıyla hizmete girmiş olan Yabancı Diller Yüksekokulu yeni eğitim binası projesi; Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlileri Gudjon Thor Erlendson, Özlem Akın ve Michael Young tarafından tasarlanıp Üniversitenin Proje ve İnşaat Müdürlüğündeki Mimar Hüsnü Alpan, Mimar Mehtap Altuğ ve Mimar Yağmur Arıcı tarafından mimari uygulaması yapılmıştır.

Tasarım konsepti yabancı dil öğrenimi temel alınarak bir noktada birleşme ve yaklaşım olarak belirlenmiş ve buna uygun olarak formal manipülasyonlar yapılmıştır. İki ayrı kütle gibi görünen yapı iç mekanlarda birleşerek tek bir parça olarak fonksiyon gösterir. İki kütle arasında oluşan boşluklar, tıpkı yabacı dil öğrenirken olan gelişme gibi üst katlarda yani öğrenilen dilde ilerledikçe azalır.

Fiberbeton dış cephedeki açıklıklar çevresel faktörler dikkate alınarak yapılan optimizasyon analizleri ile belirlenmiştir. Dış cephede kullanılan beyaz ve gri renklerle iç mekandaki gök kuşağı renkleri arasındaki zıtlık, anadil dışındaki bir dilde eğitim yapmanın heyecan ve zorluğunu yansıtmaktadır. Ayrıca kullanılan renkler sayesinde tekrarlanan sınıf fonksiyonundan oluşan monotonluğu azaltmak amaçlanmıştır.

En üst katta bulunan açık ofisler çağdaş çalışma sisteme uygun olacak şekilde tasarlanmıştır, kişisel masa ve sandalyeler yerine kullanım ile kişiselleştirilen ortak alanlardan oluşturulmuştur. Öğrencilerin ve eğitmenlerin birbirleri ile ve kendi aralarında iletişim kurmalarına olanak sağlayan ortak alanlarda kullanılan farklı tip oturma alanları ile değişik çalışma şekilleri ve alışkanlarına uyum sağlamak amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın