Murcia Eski Hapishanesinin Yenilenmesi

Murcia Eski Hapishanesinin Yenilenmesi

IH Arquitectos, İspanya'nın Murcia kentindeki Cárcel Vieja binasının rehabilitasyonu ve çalışır hale gelmesi için açılan proje yarışmasını kazandı.

Fotoğraflar: David Frutos

Mimarlık ofisinin “Muros etéreos / Ethereal Walls” önerisi, binayı şehre açarken, onu mevcut mimariye ve tarihi belleğe saygı duyan ve önemseyen bir sosyokültürel merkeze dönüştürüyor.

Şehir merkezindeki bir arsada yer alan Murcia Eyalet Hapishanesi 1929’da açılmış ve 1981’de kapanmış. Bina, kompleksin kapatılması ve işlevsiz hale gelmesi nedeniyle kentsel çevrede sıkıştı. Yenileme projesi, mevcut teraslara gerçek bir görsel ve giriş bağlantısı ile binanın ve bitişik alanların iyileştirilmesini amaçlıyor.

Manuel Hernández ve José Ibañez Morales tarafından kurulan IH Arquitectos tarafından tasarlanan proje, kentsel entegrasyon, geçirgenlik ve erişilebilirlik kavramlarını kamusal alanı iyileştirme unsurları olarak benimsiyor.

Şehre açılmayı tercih eden yapı, kentsel dokunun geri kalanıyla bağlantılı, kültürel kullanımları ön planda tutan ve teşvik eden, atölye alanı ve farklı çok amaçlı kullanımlar kuran yeni meydanlarla çevrili. Yeni sosyo-kültürel merkez, binanın hacminin yanı sıra orijinal biçimini de kurtarmayı amaçlıyor. Çevre duvarlarından elde edilen malzemeler, orijinal izlerinin işaretleneceği yeni kamusal alanların bir parçasını oluşturuyor.

İki inşaat aşaması, bağımsız binalar fikrini destekliyor, kompleksin açıklığını ve esnekliğini artıran üçüncü bir erişim de yaratılıyor. Şimdi tamamlanan 1. aşama, içinde açık alanların ve beyaz rengin başrol oynadığı ana binanın rehabilitasyonuna karşılık geliyor. Bu yeni mekanlar, mağaza, çok amaçlı etkinlik odası, ofislere ayrılmış alan ve restoran-kafeterya gibi çeşitli kullanımlara sahip bir programı barındıracak.

Etiketler

Bir yanıt yazın