Gyre Alışveriş Merkezi

MVRDV'nin Tokyo'daki binası, daha kamusal ve daha az dışlayıcı, görece mütevazi bir alışveriş merkezi tasarımı.

Tokyo’nun Omotesando bölgesinde yeni yapılan projelerin her biri görkemli cephelere ve mütevazı iç mekânlara sahip; göz alıcı, kutu-biçimli yapılar. Çoğu, başlıca moda evlerinin ana mağazaları olan bu yapılarda daha çok yüzeylerin ve cephelerin kalitesine odaklanılmış.MVRDV’nin yeni mağaza tasarımında sorduğu soru ise: neden 1985’te Maki’nin spiral yapısı ile başlayıp, 2001’de Harajuku’da yapılan kare YM binasıyla devam eden mütevazı dizginin devam ettirilmediği. Sorunun nedeni mimarların ünlü moda evlerinin güncel yapılarının aksine, bu eski tasarımları daha kamusal, daha az dışlayıcı ve ziyaretçilerin dikey hareketine odaklanmış bir yaklaşıma sahip bulmaları.

MVRDV’nin tasarımında yapının programı bir veya daha fazla kullanıcıya hitap edecek şekilde oluşturulmuş. Bu nedenle iki ölçekte işlev görüyor: yapının bir bütün olarak ölçeği ve içerideki mağazaların ölçeği.

Merkezi bir atriumun etrafında dönen, hacimlerin dışına konuşlanmış merdivenler ve asansörler ile bağlanan zemin levhaların etrafında teraslar oluşturulmuş. Merkezin her iki tarafında, eşit kademeli teraslanmış sokakların biri Omotesando sokağından yukarı çıkıyor, diğeri Cat sokağına iniyor. Bu kamusal yollar, her katta mağazalar ile birbirine bağlanıyor. Yapının anıtsal ve heykelimsi cephesi sokak seviyesinde insanları davet ettiği gibi, yüksek seviyelerde de şirketleri de davet ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın