Linz’de Bilim Parkı

Johannes Kepler Üniversitesi için yapılan 2. bina Caramel Architects tarafından tasarlandı.

1. binanın açılmasından tam 2 yıl, 3. binanın tamamlanmasından yaklaşık 1 yıl sonra Linz’de bulunan Johannes Kepler Üniversitesi yeni ultra modern bilim parkı işlevine sahip 2. binanın yapımını talep etti. Projenin mimari açıdan hem teknolojik hem de sanatsal olarak göz kamaştırıcı olması istendi.

1. binada olduğu gibi dış kabuğundan iç mekanlarına kadar binanın tümünde açıların ve eğimlerin etkileşimi strüktür ile kusursuz şekilde yayılıyor. 2. binada ise sadece akslar değil aynı zamanda çatı eğimleri de bu durumdan etkileniyor. Güneyden görüldüğü üzere 1. bina sola doğru eğilirken 2. bina sağa yatıyor. İlk başta çatı hafifçe aşağı doğru bir eğim alıyor, ama kuzeye doğru bir viraj alarak yukarı doğru dik yatık hale geliyor. 2. binanın arka tarafında kalan kenarı tam bir kat boyunca kardeş binanın üzerine çıkıyor. 1. binada olduğu gibi zemin kattaki özel amaçlı mekanlar kuzey uçtaki arazi ile birleşiyor ve bu alanlarda bitkiler yetiştirildi.

1. binanın neredeyse üçte ikisi zeminin üzerinde asılı duruyor gibi gözükürken 2. bina bir dizi seminer odasından oluşan iki katlı bir taban üzerinde duruyor.

Dikey bağlantı kanalları üst kat alanını delip geçiyor, dolaşım alanlarından taşıyor ve ışık ile birleşiyor, iletişim olanakları, toplantı alanları ve modern bir “bilim-çalışma ortamı” sunuyor:
– Plastik mühendisliği enstitüsü, 
– Matematik ve istatistik bölümleri, 
– Avusturya Bilimler Akademisi radon enstitüsü, 
– Matematik danışmanlığı, 
– Tahribatsız test ve araştırma merkezi,
– Yetkinlik merkezi.

Etiketler

Bir yanıt yazın