House of Respect and Happiness

Studio Gaon'ın Güney Kore'de tasarladığı ev 'House of Respect and Happiness', konutta özel ve ortak alanların yanyanalığını tekrar yorumluyor.

House of Respect and Happiness, Studio Gaon tarafından Güney Kore’de yeni evli bir çiftin isteği üzerine tasarlanmış. Evlerinin adının ‘Saygı ve Sevgi Evi’ olmasını isteyen çift, mekanın konut işlevinin yanı sıra eğitim ve toplanmalar içinde kulanılmasını istemiş.

Oldukça sessiz ve sakin bir araziye yerleştirilen evin mimari programı birbirinden farklı iki karakter barındırıyor. Birincisi özel mekanları içine alan ev bölümüyken öteki daha genel mekanları barındıran eğitim kısmı. Bu ikilik studio Gaon’ı yapıyı formal olarakta ikiye bölmeye götürmüş. Yapı ev ve kütüphane bölümü olarak ikiye ayrılmış.

Çift ev bölümünün küçük ve samimi olmasını isterken eğitim bölümü olarak tanımlanan kütüphanenin çalışmak ve toplantılar düzenleyebilmek için geniş ve yüksek olmasını tercih etmiş.

Saygı ve sevgi kelimelerinin mekansallaşması üzerine düşünen mimarlar, büyük mekanlar yaratıp, ev sakinlerinin yaşama alanlarını birbirinden uzaklaştırmaktansa farklı kotlarda, kalitelerde ve görünürlüklerde mekanlar üreterek, mekanı kullananların gerekli özel ve ortak alanlara sahip olmasını amaçlamışlar. Bu yolla ‘saygılı ve sevgili’ mekanlar üretmeyi amaçlayan Studio Gaon aynı zamanda çevredeki diğer unsurların(ağaç, dere, dağ) varlığının farkedilebilirliğine de özen göstermiş.


Yapı bir yarıkla iki kütleye ayrılıyor. Her bir kütlenin girişi ortalarındaki yarıktan birbirinden bağımsız olarak alınıyor. Ev bölümünden daha yüksek olan kütüphane kütlesinin dışından dolaşan merdiven üst kattaki misafir odasına çıkıyor. Binanın çatısında açık hava film izlenebilecek bir bölüm ve ayrıca manzaranın seyredilebileceği bir bölüm bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın