Louvre Müzesi Farklı Bir Tura Ev Sahipliği Yapıyor

Beyonce ve Jay-Z’nin yeni klibi “APESH * T”nin rotası, Louvre'un gezi turlarına eklendi.

Louvre bu sefer farklı bir sanat eserine ev sahipliği yapıyor. Beyonce ve Jay-Z ikilisini Louvre’un içinde gezinirken izlediğimiz videonun yönetmenliğini de Carters (Beyonce ve Jay-z’nin kendileri) üstleniyor. Ünlü müze, Carters’ın Apesh*T videosunun yayınlanmasının ve dünya çapında ilgi görmesinin ardından, videoda görünen tabloların gezildiği 90 dakikalık bir turu programına ekledi.

Müzenin sözcüsü, video klibin çekilmesinin ardından verdiği demeçte, “Beyonce ve Jay-Z, Louvre’ı son 10 yılda dört kez ziyaret etti. Mayıs 2018’deki son ziyaretlerinde, filme alma fikrini anlattılar. Bu fikir için planladıkları tarihler çok sıkıydı, ancak Louvre çabucak ikna oldu, çünkü bu aslında müzenin de bir tanıtımı niteliğinde olacaktı.” Louvre’da her yıl yüzlerce prodüksiyon çekiliyor, bunlar 15.000 avroya veya 17.500 dolara mal olabiliyor.

Müzenin video klipten sonra hazırladığı 17 adımdan oluşan bu tur, videoda işlenen sahnelerden oluşuyor. Louvre müzesinin Piramit’inden başlayan tur, “Denon Wing” heykeli ile devam ediyor. Kuzey Yunanistan’ın Semadirek adasında bulunup müzeye getirilen bu eser klipte ana sahnenin konusunu oluşturuyor.


“The Winged Victory of Samothrace” heykelinin önünde beyazlar içindeki çiftin önünde bedenler uzanıyor.

Rönesans dönemi ressamlarından Andrea Solari’nin 1507 yıllında ele aldığı Madonna with the Green Cushion eseri de bu ünlü müzede bulunuyor. İsa’yı emziren Meryem’in bir imgesi olan Madonna of the Green Cushion, 17. yüzyıldan beri ön plandaki mermer bir kaide üzerine yerleştirilmiş. Carters’in klipte yer verdiği bu eser müzenin turunda 2. sırada bulunuyor.


Klibin başlarında Madonna of the Green Cushion’dan bazı detayları yakın çekim izliyoruz.

Leonardo da Vinci tarafından sfumato tekniği ile yapılan Mona Lisa tablosu, 1503 yılında Floransa’da resmedilmiş. Bu ünlü tablo da Louvre müzesinde sergilenmekte. Müze turunda 4. sırada olan bu eserin dünyanın en ünlü tablosu olduğunu kabul edersek videodaki en etkili sahnelerden birini oluşturuyor.


Klipte Carters ikilisini ilk gördüğümüz mekan, Leorna Da Vinci’nin ünlü tablosu Mona Lisa’nın önü. Klip yine aynı tablonun önünde sonlanıyor.

17 farklı eseri içeren bu turda 14. adım ise aşk tanrıçası Afrodit’i ve güzelliği simgleyen Venüs Heykeli. Antik Yunan tarihinin son büyük dönemi olan Helenistik Dönemde (M.Ö. 323-331) yapıldığı düşünülen bu eser adını 1820 yılında bulunduğu adadan (Venus de Milo) alıyor.


Klipte Venüs de Milo’nun üzerine mavi ışık vuruyor

Dünyanın en büyük ve en işlek müzesini kiralamak, bir kişinin yapabileceği en zor şeylerden biri olsa da, Carters’ın videodaki mesajı, dünyanın en sevilen sanat eserlerinin bazılarının önünde göstermekten çok daha fazlası. Kendilerini sanat içinde konumlandırarak, onların da sanatın yaratıcıları olduklarını ve hatta sanat yapıtlarının kendileri olduklarını vurguluyorlar.

Beyoncé ve Jay-Z, şu ana kadarki en büyük işbirlikleri olan 9’uncu albümü Everything Is Love’dan, “APESH * T” ve diğer şarkıları ile beraber “On the Run II” turnesinde. Turne şu anda Avrupa’yı dolaşıyor ve bu ayın sonlarında ABD’de devam edecek.

Tur içeriğinin tamamına ise buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın