Cappadox Çağdaş Sanat Programı “Gelin Bahçemizi Ekelim”

Küratörlüğünü Fulya Erdemci ve Kevser Güler'in (yardımcı küratör) yaptığı ve toplam 22 sanatçı, araştırmacı ve işbirliklerini içeren Cappadox Çağdaş Sanat programı Uçhisar Meydanı ve Kızılçukur'da 12. Haziran'a kadar izlenebilir.

“Gelin bahçemizi ekelim” Voltaire’in klasik kitabı “Candide”in son cümlesinden bir alıntı. Bu cümle, mutluluğun peşinde dünyayı dolaşan roman kahramanı Candide’in son durağı İstanbul’da karşılaştığı yaşlı bir çiftçinin yaşam felsefesini özetliyor.

Bu sergi için Voltaire’in, romanının sonunda, unutulmuş bir bilgeliği öne çıkararak bitirdiği yerden düşünmeye başladıklarını belirtiyor. Serginin küratörleri: “Candide gibi biz de araştırma gezilerimizde, bölgenin ‘bilge’leriyle tanıştık, onları dinledik, onlara danıştık. Bu enformal görüşmeler, konuşmalar, sohbetler, yalnızca araştırmalarımızı beslemekle kalmadı, sergi için en hayati soruları açtı, düşüncemizi yeniden formüle etmemize yardımcı oldu: Neden bahçemizi ekemiyoruz? Bahçemizi ekmemize engel olan ne?”

Yaşlı bir çiftçinin tavsiyesini dile getiren “Gelin bahçemizi ekelim” teması, sergide projeler, performanslar, konuşmalar, sunumlar, yayınlar, atölye çalışmaları, yürüyüşler, turlar ve film gösterimleri gibi birbirinden farklı biçim ve formatlarda hayat buluyor.

Bu yıl Kapadokya’nın eşsiz coğrafyasına çıkan sergi, Kapadokya bölgesinin olağanüstü doğasına olduğu kadar yaşayan kültürüne ve dönüşmekte olan üretim biçimlerine de odaklanıyor. Böylelikle “Gelin bahçemizi ekelim” teması metaforik bir önerme olmaktan çıkıp, sanatın doğayla içiçe geçtiği bir deneyime dönüşüyor.

Sergi, en temel ve yaşamsal olana eğiliyor: Güneş, toprak ve tohum!

Etiketler

Bir yanıt yazın