Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu

Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin düzenlediği Mimari Tasarım Araştırmaları Ulusal Sempozyumu'nun ilki 16 Nisan'da Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü'nde.

Mimari tasarım, mimarlık mesleğinin odağında yer alan, mimarlık eğitiminin ise omurgasını oluşturan çalışma alanıdır. Bu çalışma alanında araştırmalar lisans eğitimi seviyesinden başlayarak, yüksek lisans ve doktorada uzmanlaşmış kişilerin daha sonra bu araştırmalarına dayanan eğitim-öğretim, uygulama ve araştırma alanlarında mimari tasarıma ilişkin bilginin geliştirilmesi, uygulama alanında ve eğitimde üretilen bilginin yer almasının sağlanması konularını da içerir.

Milenyum ile birlikte 21. yüzyıl bir yandan iletişimin etkilerinin ivmelenerek geliştiği, bu nedenle y-kuşağının takip edilemez hızı, teknolojinin gündelik yaşama daha da etkin biçimde yerleşmesi, sosyal ve kültürel etkileşim biçiminin değişmesi sanal sosyal ağlar ve sosyal medyanın baskın konumu doğrudan veya dolaylı olarak mimari ve kentsel mekanı da etkiliyor. Bu etkilerin sonucu ve özellikle sanal sosyal ağlar ve sosyal medyanın genel anlamda araştırmaya etkileri ve araştırmalara yeni biçimler kazandırması mimari tasarım araştırmaları bağlamında da tartışılıyor.

90’lı yıllardan başlayarak gelişen sanal ortamda iletişimin sosyal mekansal etkileşimi engellediği fikri bugün biçim değiştirmeye başladı, sosyal medya ile sosyal mekansal etkileşimin daha geniş bir çevreye yayıldığı içerik değiştirdiği ve etkisinin giderek arttığı fikri gelişti.

Bu yaklaşımlar bir yandan tasarım süreçlerinde temel bilimlere özgü bilgi ve becerilerin daha etkin biçimde kullanılmasını gerektirirken tasarımın kullanıcısı giderek temel bilimlerden uzaklaşıyor ve kitler ve uygulamalar (application) ile ilgileniyor. Bu yanı ile 21. yüzyıl tasarımları ve tasarımcıları olabildiğince çok teknolojiden yararlanma zorunluluğu ile karşılaşıyor.

Mimari Tasarım Araştırmaları Sempozyumu bu gerekçelerle ilk kez 2015 yılında Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın