Gouda Belediye Binası

Soeters Van Eldonk Architecten tarafından tasarlanan Gouda Belediye Binası 2012 yılında hizmete girdi.

Yeni Gouda Belediye Binası, kent merkezinin demiryolu hattının kuzey bölgesine doğru genişleyen Spoorzone gelişim planının bir parçası. Yapı, hem tarihi Gouda kentine referans verirken hem de 21. yüzyıla uyum sağlıyor.

Binanın dış cephesinde kullanılan kırmızı tuğla ve beyaz ahşap pencere kasaları kentin geleneksel mimari özelliklerini yansıtırken, bina büyük primzatik hacmiyle çevresinde farkediliyor. Binanın çevresinde diyagonal şeritler olarak uygulanan prefabrik tuğlalar tarihi kent merkezine olduğu kadar yeni şehre de işaret ediyor. Tuğlaların yarattığı motif, Gouda kentinin sembollerinden “Syrup Waffle”a ve aynı zamanda binanın hacmiyle birlikte Venedik Doge Sarayı’na da gönderme yapıyor.

Belediye binası vatandaş ve politikacıları tekrardan biraraya getirecek bir mekan olarak düşünülmüş. Merkez avlunun etrafı tamamen camla kapatılmış ve tasarımı Yunan Demokrasisi’nden ilham alınmış iki konsey odası buraya yerleştirilmiş. Antik Yunan’da, Atina’da kentliler açık havada tiyatro benzeri ortamlarda toplanır ve tartışırlardı. Bu bilgiden referans alarak mimarlar konsey toplantı odalarını amfitiyatro gibi çanak formunda tasarlamışlar. Bu odalar, kamusal bir performans misali yanından geçen trenler dahil başka açılardan da rahatça izlenebiliyor. Tartışmaların yoğunluğuna göre renklendirilen konsey odaları tüm kentlileri bu gibi performanslarıyla çağırıyor denebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın