Martin Luther Kilisesi

Martin Luther Kilisesi

Coop Himmelb(l)au'nun tasarladığı Martin Luther Kilisesi 2011 yılında Hainburg, Avusturya'da açıldı.

Bir protestan kilisesi olan Martin Luther Kilisesi, şu anda varolmayan 17. yüzyıl kilisesinin yerine bir seneden kısa bir sürede ibadethanesi, salonu ve bütünleyici mekanları ile birlikte inşa edildi.

Binanın formu, 4 ayak üzerinde duran büyük bir masadan esinlenilerek yaratıldı. Bir başka önemli unsur olan dua odasının tavanı için ise mimari dil, binanın çok yakınında bulunan kemiklerin saklandığı bir Romanesk odanın kavisli çatısından esinlenildi. Asırlık bu eski binanın geometrisi günümüz dijital araçları kullanılarak bir forma dönüştürüldü.

Projede ışık ve şeffaflığın özel bir yeri var. Çatıda bulunan 3 büyük açıklık iç mekanın yukarıdan aydınlatılmasını sağlıyor. Açıklıkların sayısı ise Hristiyan teolojisindeki “üçleme” kavramına işaret ediyor.

Kilisenin iç mekanı sadece hızlı ve medyanın egemen olduğu günümüzün antitezi olan tasavvuf ile sükuneti değil, aynı zamanda toplum için açık bir mekanı simgeliyor.

İbadethaneye gün ışığı ile aydınlatılmış vaftizhane köşesinden erişim sağlanıyor. Asıl topluluk salonu ise arkasında kalıyor: Sürekli olan mekansal bir dizilim elde etmek için iki oda arasında yer alan katlanır kapılar bu mekana açılıyor. Karşısında yer alan katlanan camdan cephe ise sokağa bakıyor. Kilise bahçesine inen bir engelli rampası da bulunuyor.

Heykelsi çan kulesi ön bahçede yer alıyor.

Coop Himmelb(l)au’nun diğer projelerinde olduğu gibi kilise binasının çatısı bir tersanede monte edilmiş. Gemi yapısına verilen referans Le Corbusier’nin La Tourette Manastırı’na motamot bir gönderme yapmaktan öte, rol model olan mimarın kendisini anımsıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın