‘Misafirperverlik’ Sözlüğü: Iskarta İnsan’dan Dayanışma Ekonomileri’ne

Merve Bedir'in, Kadir Has Üniversitesi'nin Architecture Talks etkinlikleri kapsamında "‘Misafirperverlik’ Sözlüğü: Iskarta İnsan’dan Dayanışma Ekonomileri’ne" başlığıyla yapacağı sunum 10 Mayıs Salı saat 18:00'de KHAS Cibali Kampüsü'nde.

Etkinliğin tanıtım metni şöyle:

… yabancı, öncelikle misafirperverliğin yükümlülüklerinin kurgulandığı yasal dile yabancıdır, sığınma hakları, bunun sınırları, normları, uygulanışı, vs. O, kendisinin olmayan, evin hakimi, ev sahibi, kral, lord, otorite, ulus, devlet, baba…’nın O’nu zorladığı bir dilde misafirperverlik istemek zorundadır. Bu şahsiyet, O’nu kendi diline çeviriye zorlamaktadır ve bu ilk şiddet eylemidir.
Jacques Derrida, Misafirperverliğe dair

‘Misafirperverlik’ Sözlüğü, göç ve mülteciliğe dair politik, yasal ve gündelik dili kentsel mekan üzerinden inceler. Bunu yaparken, misafir, ev sahibi ve misafirperverliğe dair iç içe geçmiş kavramları ve bunların yanılgılarını ortaya çıkarmayı amaçlar.

Sunuş, öncelikle misafir ve ev sahibi arasındaki pek çok sorumluluk ve gerilim içeren ilişkiyi ve bunun göstergelerini kentsel mekan üzerinden inceleyecek: İnsanlar kentte ne zaman misafir ne zaman ev sahibi olurlar, ne zaman birbirine ziyaretçi ne zaman yabancıdır? Hangi durumda birbirlerine düşman hangi durumda tutsak olurlar? Misafir nasıl görünmez olur?

Istanbul ile başlayıp Midilli, Meriç, Melbourne, Amman, Gaziantep ve Calais’e genişleyerek göç ve kapatılmaya dair mekanları, şeyleri ve teknolojileri tartıştıktan sonra bu sunuş, ıskarta insan kavramına ve göçmenlerin farklı yerellerde kurduğu yeni dayanışma ve temsil biçimlerine işaret edecek.

Merve Bedir hakkında:

Mimar ve araştırmacı, Rotterdam merkezli Land+Civilization Compositions (L+CC) ortağı ve Delft Teknik Üniversitesi’nde doktorasını sürdürüyor. Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde küratör (2012), Misafirperverlik Sözlüğü (Studio X Istanbul, 2014), Müstesna Nehir (One Architecture Week, Plovdiv, 2014), ve Aformal Akademi (Shenzhen Bienali, 2015) küratörlüğünü yaptı. Kırkayak ve Basmeh Zeitooneh ile birlikte Antepli kadınların oluşturduğu mutfak ve bahçe dayanışma platformunun kolaylaştırıcısı. One World (Hollandaca), Interartive, Volume, MONU, SRO (Hollandaca), Docomomo, Zivot (Hırvatça) ve Quaderns (İngilizce-İspanyolca) dergilerinde yayınlar yaptı. uncube, Cairobserver ve Failed Architecture için blog yazarı.

L+CC’nin ortak çalıştığı kurumlar Archis (Amsterdam), Dpr-Barcelona (İspanya), Berlin Architecture Center (DAZ), African Center for Cities (Cape Town), International New Town Institute (INTI), Hungarian Architecture Center (KEK), ZigZagCity (Rotterdam), EPFL, Kahire, Lusofna, Cottbus, Columbia Universiteleri’dir. L+CC Europan 2012’de Viyana arazisinde birincilik ödülünü kazanmış, Moskova Sokolniki Park’ı yarışmasında Turenscape ile üçüncülük ödülünü paylaşmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın