İSMEP, kamu binalarını ihya etti

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP), kamu binalarını ihya etti.

İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlamak amacıyla 2006 yılında İstanbul İl Özel İdaresi bünyesinde hazırlanan ve Dünya Bankası’nın verdiği 419 milyon 800 bin avroluk kredi ile birlikte toplam 969 milyon 800 bin avroluk kredi kullanılan İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP), kamu binalarını ihya etti.

AA muhabirine proje kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, Dünya Bankası’nın Türkiye’de başarıya değer iki proje gösterdiğini, bunlardan birinin İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) tarafından yürütülen İSMEP, diğerinin de Sağlıkta Dönüşüm Projesi olduğunu belirtti.

Projeyle ilgili bugüne kadar Dünya Bankası’ndan 310 milyon avro, Avrupa Yatırım Bankası’ndan 300 milyon avro, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan 250 milyon avro ve Dünya Bankası’ndan ikinci dilim olarak da 109 milyon 800 bin avro olmak üzere toplam 969 milyon 800 bin avroluk kredi alındığını belirten Kaya, bu kredilerle daha çok kamu binalarının güçlendirilmesi ve yıkılıp yeniden yapılması çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti.

Kaya’nın verdiği bilgiye göre 3 bileşenden oluşan projede ”A” bileşeni kapsamında afet ve acil durum haberleşme sistemi kapsamında sağlık, itfaiye ve emniyetin tüm telsiz altyapısı güçlendirilerek deprem olduğunda kesilmeyecek hale getirildi. Yeni sayısal sistemle ilgili çalışmalar da devam ediyor.

Sağlık Müdürlüğüne, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne ve afet sırasında çalışma yapacak kurumlara araç-gereç, ekipman alındı.

”B” bileşeninde kamu binalarının güçlendirilmesi ve yıkıp yeniden yapılmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

Güçlendirme fizibilite çalışması yapılacak toplam 1168 kampüs, 1899 binadan, 829 kampüs, 1516 binanın fizibilite çalışması tamamlanırken, 339 kampüs, 383 binayla ilgili çalışma devam ediyor.

Proje kapsamında bulunan okullar, hastaneler poliklinik ve sağlık ocakları, idari binalar, yurt ve sosyal hizmet binalarından güçlendirme ve onarım çalışması başlayan 544 kampüs, 713 binadan 460 kampüs, 606 bina tamamlanırken, 60 kampüs, 83 binanın güçlendirme çalışması sürüyor. 24 kampüs ile 24 bina da ihale aşamasında.

Toplam 156 kampüs 172 binanın yıkıp yeniden yapılması çalışmaları kapsamında da, 89 kampüs, 94 binanın yeniden yapımı tamamlanırken, 47 kampüs, 56 binanın yapım çalışması devam ediyor, 20 kampüs ile 22 bina ise ihale aşamasında bulunuyor.

Böylece proje kapsamında 549 kampüs, 700 binanın güçlendirme ve yeniden yapım çalışması tamamlanırken, 107 kampüs, 139 binanın güçlendirme ve yeniden yapımı sürüyor. 44 kampüs ile 46 binanın güçlendirme ve yeniden yapımı da ihale aşamasında.

Proje 2015 yılında tamamlanacak.

Sağlık yatırımları
Proje kapsamında bugüne kadar çok önemli sağlık yatırımları tamamlandı. Beykoz Devlet Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin AMATEM ve Nevroz blokları, Pendik Devlet Hastanesi, Tacirler Vakfı Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Şile Devlet Hastanesi, Zeytinburnu Hıfzıssıhha Enstitüsü, Beykoz Paşabahçe Devlet Hastanesi, Fatih Semt Polikliniği, Sultanahmet Dispanseri, Başrampaşa Topçular Semt Polikliniği, Beşiktaş Sait Çiftçi Polikliniği, Esenler Bülent Doğanlar Sağlık Ocağı, Kadıköy Yeldiğermeni Semt Polikliniği, Kadıköy Merdivenköy Sağlık ocağı, Pendik Esenyalı Sağlık Ocağı, Sarıyer Kilyos-Kumköy Sağlık Ocağı ve Bahçelievler Siyavuşpaşa Sağlık Ocağı binalarının güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Maltepe Meslek Hastalıkları Hastanesi ile Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nin güçlendirme ve onarım inşaat çalışmaları da devam ediyor.

Beşiktaş Semt Polikliniği’nin yeniden yapımı tamamlanırken, Süleymaniye Kadın Çocuk ve Doğmu Hastanesi’nin ek hizmet binası ile Maltepe Küçükyalı Semt Polikliniği binalarının yeniden yapım çalışmaları da devam ediyor. İhale süreci devam eden Ümraniye Kadın Çocuk ve Doğum Hastanesi’nin de yaklaşık 1,5 ay sonra yer tesliminin yapılması öngörülüyor.

Yurt binaları
Avcılar Atatürk Kız Yurdu, Fatih Edirnekapı Erkek Öğrenci Yurdu, Fatih Kız Yurdu, Kadırga Yurdu, Vezneciler Kız Yurdu, Marmara Üniversitesi Özmen Aktar Kız Yurdu, Şişli Hürriyet Ebediye Erkek Öğrenci Yurdu’nun güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Yaklaşık 3 bin öğrencinin kaldığı Zeytinburnu Erkek Öğrenci Yurdu Kampüsü’nün tüm blokları yıkılarak yeniden yapım çalışmaları devam ediyor.

Sosyal hizmet binaları

Sosyal hizmet binaları kapsamında da Bahçelievler Kadın Konuk Evi, Bahçelievler Şeyh Zayed Çocuk Yuvası, Beyoğlu İstanbul Eğitim Merkezi, Eyüp Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi, Kartal Emrullah Turanlı Çocuk Yuvası, Sarıyer İzzet Baysal Huzurevi, Üsküdar Çamlıca Fahrettim Kerim Gökay Huzurevi’nin güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Fatih Kocamustafapaşa Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi ile Maltepe Küçükyalı Sevgi Evleri’nin de yeniden yapım çalışmaları bitti.

Vatan Emniyet Müdürlüğü binası güçlendiriliyor
Bağcılar İçe Emniyet Müdürlüğü ve Polis Merkezi Amirliği, Beşiktaş Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Hizmet Binası, Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu, Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü Hizmet Binası, Beykoz Hükümet Konağı, Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü, Eyüp İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası, Fatih Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği Hizmet Binası, Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kadıköy, Kağıthane, Pendik, Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü binaları, Baltalimanı Polis Moral ve Eğitim Merkezi, Silivri ve Şile Hükümet Konağı’nın güçlendirme ve onarım çalışmaları tamamlandı.

Vatan İl Emniyet Müdürlüğü Kampüsü’nü güçlendirme ve onarım çalışmaları ise başlatıldı.

Avcılar, Bahçelievler, Ümraniye ve Güngören ilçe emniyet müdürlüklerinin güçlendirme ve onarım işinin ihale sürecide devam ediyor.

Hasdal İl Afet Yönetim Merkezi ile Tuzla Akfırat Lojistik Merkezi inşaatı ise devam ediyor. Üsküdar Çevik Kuvvet Kompleksi’nin yıkım yeniden yapımına ilişkin ihale süreci de devam ediyor.

3 büyük hastane yeniden yapılacak
Proje kapsamında Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ek Finansman ve İslam Kalkınma Bankası’ndan sağlanan krediyle 6 hastane, 30 poliklinik ve ve sağlık ocağı, 40 okulun yeniden yapımı, 12 okulun güçlendirilmesi, 13 Meslek Lisesi kampüsünün yeniden yapımı planlanıyor.

Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kampüsü, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kampüsü, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kampüsü yapılıp sonra yıkılacak. Marmara Üniversitesi Başıbüyük Hastanesi Kampüsü yapılıp hizmete girdikten sonra eski binalar yıkılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın