LEED Gold Sertifikasına Sahip Bir Spor Kompleksi: Camp del Ferro

AIA Arquitectura Instal·lacions, Barceló-Balanzó Arquitectes ve Gustau Gili Galfetti ekibi tarafından tasarlanan Camp del Ferro, Barselona’nın Sant Andreu ilçesinde yer alıyor.

Arazinin sınırlı boyutları ve bölgenin yüksek kentsel yoğunluğu gözönüne alınarak üç spor sahasına sahip olması planlanan spor kompleksi binasının yarısından çoğunun yerin altında inşa edilmesine karar verilmiş. Binanın titiz tasarımı, iyi aydınlatma, doğal havalandırma, erişim kolaylığı ve alt alanların bile güvenli bir şekilde boşaltılmasını sağlamış. Projeyi kısmen yeraltına alma kararı ile zaman zaman kalabalık ziyaretçi akışını düzenleyen ve halka açık bir fuaye görevi bir kentsel alan da yaratılmış.

Projede çevredeki diğer binalara da uyum sağlayacak şekilde büyük ölçüde tuğla kullanılmış. Tuğla zeminin üstüne komşu depoların çatılarının düzeni ile örtüşen yumuşak ters tonozlardan oluşan bir çatı koyulmuş. Az bakım gerektiren çıplak tuğla cepheler üzerinde bütünü aydınlatmak, yapı hacmine bir doku, canlı bir hava vermek ve aynı zamanda farklı yönlere uyum sağlamak amacıyla boş ve dolu, opak, yarı saydam ve şeffaf parçalar ve farklı format ve renklerde duvar birimleri kullanılmış.

Açığa bakan cephelerde kullanılan tuğla kafes duvarlar ile koridorlar doğrudan güneş ışığından ve olası parlamalardan korunmuş. Kuzeye bakan cephenin alt kısmında büyük camlı genişlikler, giriş lobisine kadar açılacak şekilde tasarlanmış.

Binanın enerji verimliliği tasarımın hacimsel yaklaşımı ile başlamış. Ek olarak güneş koruması, çapraz havalandırma, doğal aydınlatma ve yenilenebilir enerjilerin kullanımı gibi farklı ölçekte yapılan bir dizi önlem ile enerji verimliliği sağlanmış ve bina LEED Gold sertifikası kazanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın