Fatih Koleji Boğaziçi Melahat Aksoy Anadolu Lisesi

Zambak Mimarlık İstinye'de bulunan ortaöğretim okulu projesini anlatıyor:

Proje Açıklama Metni Fatih Koleji Boğaziçi Kampüsünün güneyinde yer alan proje alanında, tasarımı önemli şekilde etkileyen bir kot farkı bulunmaktadır. Aslında tepenin bir yamacı olan parsel, yıllarca taş ocağı olarak kullanılması nedeniyle hafredilmiş halde ve 14 metrelik keskin bir kot farkına sahipti. Yüksek bir duvar gibi duran parsel sınırlarına yapı sırtını vererek yerleştirildi. Arsanın İstinye sırtlarında, yüksek rakımda ve eğim yönünün güneye doğru olması geniş bir yelpazede İstanbul ve Boğaz manzarasına açılmasına imkan sağlamaktadır.

Yapı 3 farklı formda parsel sınırları dikkate alınarak şekillendirildi, eğitim birimlerini içeren ana blok doğu batı istikametinde ve doğrudan manzaraya yönelecek şekilde yerleştirildi. Yan birimleri içeren diğer blokların açılarını parsel sınırları belirledi, bloklar eğime bağlı olarak kademeli olarak yükseltildi. Ana bloğun son katlarında etkili manzarayı değerlendirecek teraslar tasarlandı.

Ana girişin alt kottan alındığı binada zemin ve zemin kotunun altı ortak mekanlar için kullanıldı. Yurt bloğu kuzey sınırına yaslanırken, eğitim bloğu ile arasında oluşan üçgen alan iç bahçe olarak değerlendirildi ve mekanlara ışık alınması sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın