Denizli Hükümet Konağı

Sepin Mimarlık tarafından tasarlanan, Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması'nda 1.Ödül kazanan proje 2012 senesinde inşa edildi.

Kurumsal bir bina olan ve ihale sonucunda kısıtlı bütçe ile elde edilen yapıda mümkün olduğunca projeye sadık kalınması konusunda müellif tarafından azami hassasiyet gösterilmiş.

Yarışma sürecinden başlayarak Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Projesi’ni gerçekleştirirken mevcut ve geçmiş değerlere sahip yapıları korumak; Denizli ve yöresinin mimari, tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan özgün bir hükümet konağı yaratmak ve gelişmekte olan Denizli’nin Delikliçınar-Bayramyeri hattında şekillenmiş bir merkez aksın tam ortasında; alanın çevresindeki odak noktalarını dikkate alarak bu alanın, şehrin gündüz ve gece kullanımını sağlayacak meydan ve bununla birlikte yönetim ve kültür hizmetleri verilebilecek donanımı sağlayan bir kentsel tasarım ortaya koymak, temel hedef olmuş.

Yapı, çevre düzenlemesi ile bir bütün olarak kurgulanmış. Etrafında tasarlanan yeşil dokuya bakıldığında topografyaya gösterilen saygı, oluşturduğu kademelenmelerle farklı mekânlar ve yeşilde çeşitlilik yaratırken, gerek yapı ölçeğinde gerekse kentsel ölçekte doğaya ve yeşile saygılı sürdürülebilir bir tasarım ortaya konmuş. Bununla birlikte yarışmada kentsel tasarım alanı sınırları içerisinde bulunan ve hükümet konağının kuzeyinde kalan alana 35.000 m2 Denizli Arkeoloji Müzesi tasarımı da yapılmış.

Basit ve net geometrik biçime sahip yapıda, bölgenin en önemli yerel malzemesi olan traverten hem cephe kaplaması hem de döşeme kaplaması olarak kullanılmış. Yapıda; bir bodrum kat, alt ve üst zemin katlar ile iki normal kat bulunmakta. Meydan kotu ve alt zemin kotu girişleri ile dışa açılan yapı, iç sirkülasyonun çevrelediği iç avlusu ile zengin ferah sürprizli iç mekânlara sahip; alt giriş-üst giriş-iç avlu boyunca hava sirkülasyonunun doğal olarak sağlandığı, kendi enerjisini çelik çatısındaki fotovoltaik panellerden üreten ekolojik bir bina. Öyle ki tüm kullanım alanı, açık aydınlatma, yönetim ve kültürel hizmet ünitelerinin enerji ihtiyacı çelik bu panellerden karşılanacak. Yıllık yaklaşık olarak 106 bin kWh (106,2 mWh) elektrik üretebilecek büyüklükte olan tasarım, kurulu güç ve üreteceği elektrik bakımından oldukça önemli bir konumda. Konuyla ilgili danışman firmalardan alınan bilgilere göre; araştırma uygulamaları, kamusal hibe-destek alınarak kurulan projeler haricinde ülkemiz de kurulan emsal projeler içerisinde şu anda en büyüğü olma özelliğine sahip.

1. Ödül, Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması

Denizli Hükümet Konağı Mimari Projesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Projesi Yarışması

 

Etiketler

1 Yorum

  • nedim-oz says:

    (eksik paragraf)
    Yarışmayla yapılan proje kapsamında korunması düşünülen, kent belleğinde önemli izler taşıyan, Kız Meslek Lisesi ve Taş Sanat Atölyesi binalarının, yönetim erki tarafından bir gecede yıkılması, Kent sakinlerinde derin üzüntüye yol açmıştır. Olayın ardından Kent yöneticileri sessizliğini korumuştur. Oysa Denizli halkı için böyle durumlar ilk olmamakla beraber, yapımı 1250 yıllarına dayanan Ulu Camii de bu zihniyete kurban gitmiş, Belediye Sanat Merkezi sebebi bilinmez bir şekilde başlayan yangınla kullanılamaz hale gelmiştir.
    ( Gözünü Tarihi Denizli Lisesi’ne diken bu zihniyet bakalım başarılı olup, Koca Mekteb de tarih sahnesine karışacak mı? )

Bir yanıt yazın