Zürih Gölünün Kıyısında Bir Villa

Meksikalı mimarlık ofisi PPAA, İsviçre'deki Zürih Gölü kıyısında, iç mekanı aydınlatmaya yardımcı olan büyük  bir su ayrıntısıyla öne çıkan beton bir villa tasarlamış.

Zürih’in batısındaki Uetikon’da eğimli bir arsada yer alan ev, Pérez Palacios Arquitectos Asociados (PPAA) tarafından soluk beton dış cephesi ve tam boy camlarıyla araziye uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Kuzeydeki yoldan yaklaşıldığında tek katlı bir hacim olarak görünen evin cephesindeki ahşap kaplı alanda giriş bölümü ve garaj kapısı tasarlanmış.

Evin girişinin L şeklinde geniş bir oturma, yemek ve mutfak alanına açılması planlanmış. Tavanı güneye bakan pencerelere doğru eğimli olarak tasarlanan bu bölümde panoramik göl manzarası ile sonsuzluk havuzunu andıran bir su özelliğine de yer verilmiş.

Mimarlık ofisi PPAA tarafından “su aynası” olarak tanımlanan bu havuz, manzarayı ve ışığı villaya yansıtacak şekilde tasarlanmış. Buradaki fikir, gölü eve doğru yükselterek  manzarayı çerçeveleyerek yansıtmak ve vurgulamak olmuş.

İnce metal levhalarla kaplı düz ahşap bir merdivenle yatak odaları, banyolar ve küçük bir spor salonunun bulunduğu alt kata inilmesi planlanmış.

Bir tarafı manzaraya gömülü olan alt kat, evin arkasındaki çıtalı ahşap perdelerle kaplı küçük açıklıklarla aydınlatılmış.

Evin arka bahçesine açılan cam kapılardan çim alana, yüzme havuzuna ve güneybatıdaki terasa ulaşılması sağlanmış.

PPAA tarafından “zamansız” olması için tasarlanan iç mekanlar, beyaz duvarlar, soluk ahşap zeminler ve çıplak beton tavanlarla sade dış yüzeylerin bir uzantısı olarak düşünülmüş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın