Musashino Sanat Üniversitesi Kütüphanesi

Japonya'da yer alan Musashino Sanat Üniversitesi'ndeki yeni kütüphane Sou Fujimoto tarafından tasarlandı.

Proje, yeni bir kütüphane yapısı ve varolan eski bir binanın yenilenmesi ile oluşturulan bir sanat galerisini içeriyor. 6.500 m2‘lik taban alanına sahip büyük bir gemiyi andıran 2 katlı kütüphanede, 200.000 parçaya sahip arşivin yarısı açık-arşivi oluştururken, diğer yarısı da kapalı-arşivde duruyor.

Kitap Raflarından Bir Kütüphane

Mimarın sözleriyle:

Bir kütüphaneyi oluşturan elemanlar; kitaplar, raflar, ışık ve mekandır. Tek bir spiral kitap rafının dönerek çevrelediği bir mekan hayal ediyorum ve bu sonsuz spiral kütüphanenin kendisini oluşturuyor.

Kitapların oluşturduğu sonsuz orman, geniş açıklıkların ara ara böldüğü 9 m. yüksekliğinde duvarlarla çevrili. Rafların oluşturduğu bu spiral dizi arazinin çevresini dış duvar olarak sararken, binanın dış görünüşünü de ‘raf olarak kütüphane’ kompozisyonuyla şekillendiriyor.

Üniversite kampüsünde, müthiş uzunlukta bir kitap rafının meydana getirdiği bir kütüphaneyle karşılaşan onun rüya sadeliğindeki basitliği karşısında şaşırıyor.

Kütüphaneye en çok benzeyen kütüphane.

En basit kitaplık.

Araştırma ve Keşif

Kütüphanelerin tasarım süreçlerinde araştırma ve keşif belirgin çelişkiler barındırır. Araştıma, tanım olarak, belirli bir kitabı bulmak amacıyla yaratılan sistematik bir mekansal düzenleme ile ilgilidir. Google çağında bile, bir kütüphanede kitap arama deneyimi kitapların fiziksel olarak düzene sokulmasına bağlı. “Keşif” ise “araştırma” kavramnın karşıtı. Kütüpane deneyiminin önemi ise kullanıcılara yarattığı mekan keşfi olanaklarıyla ilgili. Kullanıcı, sürekli yenilenen ve dönüşen mekanla karşılaşır ve tanımlanmamış ilişkileri keşfederken, tanımadığı alanlardan ilham alır.

Bu iki kavramın birarada kullanılabilmesi için, sadece sistematiğin ötesinde mekansal ve yapılandırma mantığının kullanılması gerekir.

Bu projede ise, iki kavram spiral formun radyal yolu ile dönen hareketin içerisinde barınıyor. Bir anda tüm kütüphaneyi algılayabilirken, aynı zamanda algılanmayan bilmediğiniz mekanlarla karşılaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın