Eileen Gray’in Corbusier’li Günleri

The Price of Desire isimli film, modern mimarlığın önemli örneklerinden E.1027 evi etrafında Eileen Gray ile Le Corbusier ilişkisini konu alıyor.

Eileen Gray’in çalışmalarını ve hayatını gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan Eileen Gray Project kapsamında 2015’te gösterime giren The Price of Desire isimli film, İrlandalı mimar-tasarımcının 20. yüzyıl mimarlığına katkısını ele alarak yaşamından kesitler sunuyor. Filmin önemli figürlerinden biri de kuşkusuz Le Corbusier. Film, E.1027 evinin, Gray ile Corbusier arasında hem kişisel hem de profesyonel anlamda nasıl bir çekişmeye sebep olduğunu gözler önüne seriyor.


Villa E.1027

Gray’in Côte d’Azur’da tasarladığı Villa E.1027, Corbusier’nin yapıya kendi imzasını atmaya çalışması olarak yorumlanan duvar resimleriyle orjinalliğini kaybetmiş; Gray, Corbusier’nin bu girişimini “vandallık” olarak nitelemişti.


Corbusier, E.1027’nin beyaz duvarlarını boyarken.

Fragmanında “Gray’in tasarladığı, Le Corbusier’nin değil” cümlesiyle bahsedilen E.1027 evi etrafında Corbusier ile Gray ilişkisinin perde arkasını yansıtan filmde, İrlandalı mimara bir kez daha hakkı teslim ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın