Mare Nostrum Apart Otel

Kaş, Andifli mahallesi, Uğur Mumcu sokakta yer alan Otel Mare Nostrum; statik ömrünü tamamlamış, 150m2'lik parsel üzerine 115 m2 oturumlu bir apartman yapısının yerine tasarlanmış ve uygulanmış.

Apartmanın parsel üzerindeki bu yayılmacı plan şeklinden kurtulup zemin katın kuzeye bakan alanında geleneksel Akdeniz ev tipolojilerinden de aşina olduğumuz; güneş korunaklı, geniş, serbest bir mekan yaratmaya çalışmamız projenin ana fikridir denebilir. Böylece kuzey cephesindeki 1.8m’lik geri çekme payı da bahçe alanımıza dahil edilip; geniş, daha işlevsel bir avlu elde edilmiş. Bodrum kat dahil toplam 4 katlı olan yapı: normal kat planında 105m2’lik kapalı alana sahipken zemin katta toplam 65 m2’lik kapalı alana ve 85m2’lik açık/yarı açık alana sahip. 7 odalı ve 28 kişilik kapasiteye ulaşabilen otelde: farklı sayıda kişilerin konaklayabileceği, farklı tipte odalara yer verilmiş ve bu odalar yörenin iklimine uygun, bahçe ile bütünleşik açık koridorlu bir sirkülasyon sistemi ile destekleniyor.

Yapının kuzey cephesindeki merdiveni hariç ana yapım sistemi betonarme. Yapı içi ulaşımı sağlayan merdiven ise çelik taşıyıcılı ve ahşap baskıçlı. Yapı, Kaş yönetmeliklerine uygun olarak beşik çatıya ve yine yönetmeliklere göre beyaz badana ile boyalı olan Dışarı farklı bakışlar sağlayan asimetrik pencere düzenine dış cepheye sahip. Bu cephe düzeni içerisinde doğal iklimlendirmeyi de sağlayan geniş bir yarık, aynı zamanda yapının giriş mekanını da tanımlıyor. Bulunduğu sokaktan rampa ile ulaşımın da sağlandığı yapının zemin katında: biri engellilerin de kullanabileceği iki oda, resepsiyon, bar, wc, merdiven gibi işlevlerin yanı sıra kahvaltı alanı veya dinlenme alanı olarak da kullanılabilecek; yapının kalbi olarak da nitelendirilebilecek bir avlu yer almaktadır. Yarı toprak zemine sahip yarı sert zemine sahip bu avlu bugün ziyaretçilerin severek vakit geçirdikleri bir mekan halini almış. Avlu ile üst kattaki odaların ilişkisi açık merdiven/koridor ile sağlanmıştır ve bu alan içerisinde hareket eden ziyaretçi ise sürekli çevre ile ilişki içerisinde olmaktadır. Bu kurulan ilişkilerden de en önemlisi, kuşkusuz ilçenin yaslandığı Toros dağı.

Etiketler

Bir yanıt yazın