Dünya Mimarlık Festivali, 2018 Su Araştırma Ödülü’nün Kazananını Açıkladı

World Architecture Festival (WAF) 2018'de GROHE tarafından desteklenen 2018 Su Araştırma Ödülü'nün sahibini açıkladı.

Pontifica Catholic University of Peru (PUCP) öğrencilerinden oluşan ekip tarafından tasarlanan yenilikçi ve toplum önderliğindeki su yönetim sistemi, yağmur suyunu yakalıyor, depoluyor, işliyor ve mevcut su şebekelerine işliyor.

Tasarım ekibinin odak noktası, dünya çapında en yüksek yıllık yağış miktarına sahip bir bölgede yaşanmasına rağmen, nüfusun sadece % 31’inin suya erişimi olduğu Peru Amazonları’nda su ve kanalizasyon tedariki entegrasyonu konusundaki zorlukların üstesinden gelmek. 

Geleneksel bir su deposu sisteminden farklı olarak, PUCP ekibi yağmur suyunu yakalayan, depolayan ve işleyen, daha az yer kaplayan ve mevcut mimariyle daha kolay entegre olabilen bir tüp sistemi geliştirdi. Geliştirilen sistemde kullanıcının su ihtiyacına göre tüp sayısı arttırılabilir veya azaltılabiliyor. Sistem ayrıca, geçirgen duvarların desteklenmesi ve çapraz havalandırmanın kolaylaştırılması gibi geleneksel mimari çözümleri de içeriyor ve kullanıcıların klima gibi yapay sistemlere ihtiyaç duymadan Amazon’un yüksek sıcaklıklarını karşılamalarını sağlıyor.

Geleneksel ağlardan bağımsız bir sistem tasarlayarak, tasarımcılar uygulama ve bakım maliyetlerini azaltmaya çalışıyorlar. Sistemin aynı zamanda bireysel değil ortak olması, aile başına maliyetleri düşürüyor. Aynı şekilde, müşterek kullanım, çamaşır yıkama ve yemek pişirme gibi, kapsayıcılık ve diyalog üreten kamusal mekanlar ve faaliyetler de geliştiriyor.

World Architecture Festival‘in Program Yürütücüsü Paul Finch, proje hakkında şu sözleri söylüyor:

Amazon’daki toplulukların dünyanın en yüksek yağışına sahip olmasına rağmen yeterli suya sahip olmamaları durumunun ustalıkla ele alınıyor ve önerilen bu ortak su yönetimi sistemi su kıtlığı ve kalitesi ile bağlantılı olan sosyal toplum ve çevre sorunlarına çözüm üretiyor. Bunun dışında uyarlanabilir bir fikir, tasarım benzer çevresel arazilerde de uygulanabilir. Bu proje, WAF Araştırma Ödülü’nü gerçekten hak ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın