Kültürpark İçin Veri Tabanı Oluşturuldu

Kültürpark için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanmasını isteyen Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Fuar’ın yapı envanterini bir raporda topladı. Kültürpark’ın mevcut durumunun değerlendirildiği raporda, görüş ve öneriler de yer aldı.

İkinci derece doğal ve tarihi sit alanı olarak tescillenen Kültürpark’ın, vatandaşlar tarafından aktif olarak kullanıldığı belirtilirken, acil durumlar haricinde bu alana araç girişinin tavizsiz olarak engellenmesi istendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun görev yaptığı dönemde özel bir üniversiteye üç yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilen, daha sonra tahsisi meclis kararı ile iptal edilen İZFAŞ eski binasının, Kültürpark Arşivi ve Müzesi olarak değerlendirilebileceği önerisi de sunuldu.

Raporda, Kültürpark’ta yapılaşmaya ve araç trafiğine yol açtığı belirtilen polis merkezi binasının, alan dışında uygun bir yere taşınarak, bu bölgenin ağaçlandırılması önerisi de yer aldı. Kültürpark içerisinde bulunan hayvan polikliniğinin önemli bir işleve sahip olduğu, ancak özellikle kokusu ile çevreyi olumsuz şekilde etkilediği belirtilerek, alan dışına taşınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca raporda, eski Sovyetler Birliği Pavyonu ile eski Evkaf Pavyonu’nun Kültürpark’ın karakteristik yapılarından olduğu ve mutlaka korunması gerektiği vurgulandı.

Kültürpark içerisindeki lunaparkın mevcut durumunun sorunlu olduğu belirtilen raporda parkın güvenlik sorunlarının olduğu, çevresine görsel ve işitsel olarak rahatsızlık verdiği ifade edildi. Lunaparkın tamamen kaldırılmasının doğru olmayacağı, ancak eğlence araçlarının sadece dönme dolap olarak korunması, diğer alanların da yeni bir eğlence anlayışı ve işletme modeli ile dönüştürülmesi gerektiği belirtildi.

Kültürpark’ta yeni işlevlere yer verilmemesi ve yoğunluk arttırıcı kapalı hacim oluşturacak her türlü müdahaleden kaçınılması gerektiği, alanın ekolojik yapısı ile özgün peyzajına ilişkin kaybolan değerlerin yeniden ortaya çıkarılması istendi. 2000’li yılların başında, Fuarizmir’in tamamlanmasından sonra kaldırılacağı şartıyla yapıldığı belirtilen hollerin, Kültürpark’ın doğal ve mimari yapısına en büyük zararı veren unsurlar arasında olduğu ve bu yapıların acilen kaldırılması gerektiği de vurgulandı. Bölgede asgari yapılaşma ve yeşil alan yoğunluğu içerisinde açık spor alanları ile yine içerisinde bir kafeteryanın bulunacağı sera kurulabileceği önerisi sunuldu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Kültürpark’ın her zaman tüm kentlilere ait bir kamusal alan olması gerektiğini belirtti:

Kültürpark, şu an potansiyelini tam olarak yansıtamıyor. Bu nedenle mutlaka belli ilkeler doğrultusunda ve katılımcı bir süreçle Koruma Amaçlı İmar Planı yapılarak, geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerektiğini düşünüyoruz. Kültürpark’ta restore edilerek korunması gereken birçok yapı bulunmakta. Bu yapıların çoğu ne yazık ki bugün bakımsızlık ve özensiz müdahaleler nedeniyle tanınmayacak haldeler.

Raporu incelemek için tıklayınız.

Etiketler

Bir yanıt yazın