Litvanya’da Doğayla Bütünleşen Ekolojik Ev

Litvanya’nın Vilnius şehrindeki Regional Park’taki ekolojik malzemelerin kullanıldığı evleri Arches Studio tasarladı.

Yapı; eski binanın parametreleri referans alınarak ve konumunu koruyarak yeniden tasarlanmış. Amaç, terk edilmiş binayı iyi mimarlıkla yeniden canlandırmak olmuş.

Bu proje, birçok yönüyle doğaya bağlı. Konsept bağlamında yerel malzemeler kullanılarak neredeyse değiştirilmemiş, müdahale edilmemiş manzaraya sahip.

Jeotermal ısıtma sistemi, sedir ve çam ağacı gibi doğal malzemelerin kullanımıyla konforu arttırıyor, yeryüzünden enerji alıyor ve evi bir ağaçmış gibi ormanın bir parçası haline getiriyor.

Teras için açılı bir hacim yapılmış ve bu da silueti güçlendirmiş. İnsan ölçeği ile tasarım şekillenmiş, ikincil yapı hacmi de içeri çekilmiş ve tüm pencereler kaplamaların altında “gizlenmiş”.

Bu iki hacim, geleneksel “ev”i hissettirmek için dikey konumla ayrılmış. İç mekan da, ihtiyaç duyulan mikro iklimi korumak için yerel ve ekolojik malzemelerden yapılmış.

Kullanılan ana malzemeler ahşap, taş ve bakır. İç duvarlar kil sıva ile kaplanmış. Yapı strüktürü çam ağacından. Isı yalıtımı için doğal ahşap yünü kullanılmış.

Pencere çerçeveleri yapıştırılmış lamine ahşaptan yapılmış. Sedir ağacından yapılana cephe kaplamaları binanın aşırı ısınmasına karşı koruma sağlıyor.

Jeotermal ısıtma temiz enerji kaynağı sağlıyor. Doğal havalandırma sistemi uygulanıyor. Her iki yapıda da güneş enerjisi sistemi kurma olanağı var. Ayrıca evde otomasyon sistemi de bulunuyor.

Buna ek olarak, doğal manzara projenin odak noktası olduğu için yapay peyzaj alan bulunmuyor. Sadece eski çamların altından devam eden yeni ekilmiş bazı çamlar var. Projenin önceliği doğa.

Yapı, doğal bağlamıyla ilişki kuran granit kaldırımlarla bir araya getirilen çimenlik alanla çevrili. Depo, taş kaldırım ile ana yapıya bağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın