Vedat Tek’in Yapısında Mimarlık Yapmak

Açık Kapı Festivali kapsamında düzenlenen geziler, yoğun bir katılımla devam ediyor.

3 Ekim Dünya Mimarlık Günü’nde gerçekleşen GAD (Global Architectural Development) mimarlık ofisi gezisinde, kayıt yaptırmış olan ziyaretçiler yine tam katılımla yer aldılar.

Ofisin kurucusu Gökhan Avcıoğlu iş seyahatinde olduğu için, ziyaretçiler Ozan Ertuğ tarafından ağırlandı. Ertuğ’un, GAD olarak üzerinde çalıştıkları işleri, mimarlığa yaklaşımlarını ve proje üretme süreçlerinin hikayelerini anlatmasıyla başlayan gezi, ofisin gezilmesiyle devam etti.

Ozan Ertuğ, yaptığı konuşmada GAD’nin yurtiçinde ve yurtdışında artık bir marka olarak tanındığını belirterek, bunu sağlamak için yaptıkları çalışmaları anlattı. Proje eskizlerinin sadece Avcıoğlu tarafından yapılmadığını, tüm çalışmaların ekip işi olduğunu belirten Ertuğ, “Mimarlıkta tasarım ve üretim süreci %20’lik yer tutuyorsa, işin %80’i de insan ilişkilerini kapsıyor,” dedi. Çünkü mimarlıkta tasarım ve yaratıcılık çok önemli olmakla beraber, gerçekleşecek olan projede mal sahibinden belediyeye pek çok kişi ve kurumla iletişim ön plana çıkıyor. Tasarım yaklaşımlarının “yaratıcılık – ticaret – teknoloji” olmak üzere üç dayanağı olduğunu söyleyen Ertuğ, bu üçünün dengesini mimarlık olarak tanımladı.

Ofislerinin bulunduğu Teşvikiye’deki binanın da öneminden uzun uzun bahseden Ertuğ, Vedat Tek’in yaptığı bu binada çalışmaktan zevk aldıklarını, bu bina ve çevresindeki Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalan bazı binaların, nasıl bir doku içerisinde yaşadıklarını kendilerine sürekli hatırlattığını anlattı. Gökhan Avcıoğlu’nun çalışma odasında, masaların üzerinde açık duran kitapları örnek veren Ertuğ, “Etrafta etkilendiğimiz çok şey bulunuyor. Genel olarak İstanbul hor kullanılmış olsa da, hala iyi bir şekilde korunmuş kısımları var ve biz bunlarla çevrelenmiş haldeyiz,” şeklinde konuştu.

Ofiste üretim yapılan mekanları gezen katılımcılar, özellikle koridorda sergilenen maketlere ve Gökhan Avcıoğlu’nun kütüphanesine ilgi gösterdi. Ziyaretçiler ayrılırken, 20 kişiden oluşan ofiste son günlerde arttığı söylenen yoğun çalışma harıl harıl devam ediyordu…

GAD ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın