Kadir Topbaş: “10-15 saniye hayat kurtarabilir”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Swiss Otel'de yapılan Türkiye'nin ''Onur Ülke'' seçildiği, ''MİPİM 2013 Fuarı'' tanıtım toplantısına katıldı.

Başkan Topbaş İstanbul’da deprem erken uyarı sitemi kurulduğunu belirterek “Depremde ve doğal afetlerde dünyanın birçok noktasında üzücü sonuçlar yaşamamak adına, teknolojik çalışmalar yapılıyor. Erken uyarı sistemi dediğimiz yeni geliştirilen -10-15 saniyeye kadar varan- bir erken alım ve algılama düzeneği İstanbul’da kuruldu” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Swiss Otel’de yapılan Türkiye’nin ”Onur Ülke” seçildiği, ”MİPİM 2013 Fuarı” tanıtım toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Topbaş İstanbul’da deprem erken uyarı sitemi kurulduğunu belirterek “Depremde ve doğal afetlerde dünyanın birçok noktasında üzücü sonuçlar yaşamamak adına, teknolojik çalışmalar yapılıyor. Erken uyarı sistemi dediğimiz yeni geliştirilen -10-15 saniyeye kadar varan- bir erken alım ve algılama düzeneği İstanbul’da kuruldu” dedi.

10-15 saniyenin az bir zaman gibi görülebileceğini ama bazı anlarda hayati bir zaman sürüsi olabileceğine dikkat çeken Başkan Topbaş, “Özellikle afetler ve deprem sonrası çıkan yangınlar sebebiyle can kaybının çok daha fazla olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu bakımdan doğalgaz sistemi, elektrik ve diğer sistemlerle ilgili ön tedbirlerin alınmasında bunun önemli bir zaman dilimi olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca kazanılan bu zaman dilimi insanların kendilerine yetmeyecek fakat tedbirler alınabilecek alanlar için önemli bir imkan verebilir” dedi.

Yamaçlara otopark

İstanbul’da yamaçlara yapılacak otoparklarla ilgili de açıklamalarda da bulunan Başkan Topbaş, ”İstanbul’da 2004 yılında göreve başladığımız zaman açık ve kapalı otapark kapasitesi toplamda 138 bin civarındaydı.Yaptığımız değerlendirme ve projelendirmelerde otaparkların İstanbul’a 623 bin kapasiteye ulaşması gerektiğini gözlemledik. Buna göre yeni düzenlemeler yapılıyor ve otopark yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Ayrıca İSPARK’ımız otopark inşaatlarını devam ettiriyor. Özellikle meyili yüksek olan yol kenarlarından tüneller ve tüpler şeklinde birkaç yüz metre girmek suretiyle otaparklar yapabileceğimizi önerdik. Çalışmalar için teşvikler yapılıyor” şeklinde konuştu.

”Hem daha doğru hem de daha rahat imkanlar ortaya koyabilecek otopark yapanları da teşvik etmekteyiz. Çünkü İstanbul’da 3 milyona yakın araç sayısı var” diyen Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “‘Kent merkezinde ciddi bir yoğunluk var, sokak ve cadde genişliklerimiz yeterli ölçekte değil. Parklanmalar özellikle yaya yürüyüşünü olumsuz etkiliyor dolayısıyla daha iyi bir şehir hayatı için araç sahiplerinin de park yapabilme imkanı verecek çalışmalar yapıyoruz”

”Yenikapı Düzenlenmesi Projesi’nde teknik çalışmalar sürüyor”

Yenikapı projesi çalışmalarıyla ilgili soru üzerine Başkan Topbaş şu açıklamada bulundu: “Yenikapı’da meydanı 700 bin hatta 1 milyon metrekareye kadar ulaşabilecek trafiği yer altına alabileceğiz. Gaziosmanpaşa ve Eyüp sırtlarından Haliç’in büyük bölümü Fatih bölgesi olmak üzere büyük bir alanın, atık sularını alan ileri derecede biyolojik bir tesise ihtiyacımız vardı. Bununla ilgili Yenikapı bölgesine şu an özellikle ön arıtma ve biyolojik tesisimiz zaten detaylı değildi. Bunların alanı bu işe yetmeyeceği için ‘Denizi doldurarak böyle bir çalışma yaparız’ diye teknik çalışma yapıldı. Deniz doldurarak yapılacak bu alanda arıtma tesisinin üst bölgesinde ciddi anlamda aktivite, miting ve belki merasim alanı olabilir. Böylece bu bölgenin İstanbullular için de, bir noktada ulaşım merkezi olduğu için, ‘önemli bir eğlence noktası olur’ diye de değerlendirdik. Şu an Yenikapı Projesi’nde teknik çalışmalar yoğun bir biçimde devam ediyor.”

Yenikapı’ya benzer bir projenin Maltepe Sahili’ne de yapacağını ifade eden Başkan Topbaş, “Maltepe Sahili’nde Yenikapı’daki gibi 1 milyon metrekare üstündeki 1.5 milyona yakın bir alan oluşturulacak. O alanda halka açık sportif ve rotasyon alanlar gibi halkımızın rahat istifade edeceği geniş alanlar yapılacak” dedi.

İDO’nun özelleştirilmesi

İDO’nun özelleştirilmesinin ardından dinamik fiyatlandırma sistemiyle yolcuların yer bulamadığı ve vatandaşların bu mağduriyetini nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?”şeklinde sorusuna şöyle cevap verdi: ”İDO’yu özelleştirdik. Şehirler arası Marmara ulaşımında da deniz otobüsü ve feribotlarla ilgili vatandaşların mağduriyetiyle ilgili bilgiler alıyoruz. Burada işletmemiz, belediyemizin yaptığı gibi zararı göze alamıyor. Zarar vermeme adına kendine göre bir takım düzenlemeler yapıyor. Vatandaşlarımız tarafından gelen bu şikayetleri de ciddiye alıyoruz ve konuyu bir toplantıda masaya yatırarak değerlendireceğiz. Gerekirse firma yetkililerini de bu konuda uyaracağız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın