EXPO 2012 için kolları sıvadı!

İzmir 2.500 yıl sonra EXPO ile sağlığın başkenti olacak.

EXPO 2015’i Milano’ya kaptıran İzmir, 2020 için çalışmaları hızlandırdı. EXPO 2020 için 30 yıldır çivi çakılmayan İnciraltı’na dünyanın en büyük şehir içi yeşil parkı ve hastane merkezi kurulacak.

İZMİR yıllardır hayalini kurduğu ‘fuarlar kenti’ olma çalışmaların sonuna yaklaşıyor. Dünya Fuarı olarak bilinen EXPO 2015 için Milano ile yarışan ancak organizasyonu kıl payı kaybeden İzmir, EXPO 2020 için çalışmaları hızlandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Valilik 30 yıldır çivi bile çakılmayan İnciraltı bölgesine dünyanın en büyük şehir içi yeşil parkı ve hastane merkezi kurmak için düğmeye bastı. Hafta başında başvuru dosyasını EXPO’yu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu’na (BİE) teslim eden İzmir, tanıtım ve lobi çalışmaları için 90 üye ülkeyi gezdi.

50 milyar $ çekecek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, atıl olduğu için üzerinde tavuk kümesleri ve mandalina bahçeleri olan İnciraltı’na 470 hektarlık alanda dünyanın en büyük şehir içi park ve hastane merkezi kurulacağını söyledi. Kocaoğlu, “270 hektarı EXPO fuar alanı olacak. Kalan kısmında ise hastaneler, 7.500 yatak kapasiteli otel ve geriatri merkezleri kurulacak” dedi. Kocaoğlu, liman arkası bölgesine de 500 hektarlık alanda gökdelenler bölgesi inşa edileceğini açıkladı. EXPO için 50 milyon liralık bütçeleri olduğunu, yatırımların büyük kısmının özel sektör tarafından gerçekleştirileceğini anlatan Kocaoğlu, “6 ay boyunca açık olacak fuarı alamasak da taahhütlerimizi yerine getireceğiz” dedi.

Sağlık temasıyla EXPO’ya aday olan ve Antik çağda tedavinin merkezi olan İzmir, 2.500 yıl sonra yeniden aynı ünvana kavuşmuş olacak.

EXPO planlarını anlatan İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO 2020’nin İzmir’de düzenlenmesi durumunda kente gelecek yatırım miktarının 50 milyar dolara ulaşacağını söyledi. EXPO’ya ev sahipliği yapan şehir ve bölgenin, yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Kıraç, “30-40 yılda yapılabilecek yatırımların 6-7 sene içerisinde hayata geçirilmesi sağlanıyor” dedi. İzmir’e EXPO’yu kazanması halinde 18 milyonu yurtdışından olmak üzere toplam 35 milyon turist bekleniyor.

Rusya ile yarışacak
İzmir, EXPO 2020 için Brezilya’dan Sao Paulo, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai, Tayland’dan Ayutaya ve Rusya’dan Ekaterinburg şehirleriyle yarışacak. Zorlu geçecek bu yarış, 2013 yılının Kasım ayında Paris’te BİE’nin merkezinde yapılacak seçimle son bulacak ve 161 ülke 5 aday şehirden bir tanesini EXPO 2020’yi düzenlemesi için seçecek. Türkiye’nin en çok Rusya ile yarışacağı konuşuluyor.

Antik çağın tedavi merkeziydi
Vali Cahit Kıraç, EXPO 2020 İzmir’in temasının, “Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar/Herkes için Sağlık” olarak belirlendiğini belirterek, adaylık için neden sağlık temasını seçtiklerini şöyle açıkladı: “Hipokrat’ın Bodrum’daki hekimlik çalışmaları, ilk ameliyatlara ev sahipliği yapan Denizli’deki Hierapolis, eczacılığın babası Galenos’un bugün halen kullanılan 83 ilaca temel olan Bergama’daki araştırmaları ve antik çağın en önemli tedavi merkezi Asklepion 8.500 yıllık geçmişe sahip İzmir’in tarihsel referansları. Türkiye, hem tarihsel mirası hem de son dönemde büyük ivme kazanan sağlık alanındaki atılımları ile bu alanda tüm dünyaya bir rol model olabileceğini gösterdi.”

TV, telefon ve Eyfel’i EXPO kazandırdı
Bugüne kadar yapılan Expo’lar, yapıldıkları şehre pek çok yenilik kazandırdı. Paris’in sembolü Eyfel Kulesi 1889 Paris Expo’su için yapılmıştı.
– İnsanlık telefon, daktilo ve dikiş makinesiyle ilk kez 1876’daki Philadelphia Expo’da tanıştı.
– Televizyon ilk kez 1939’da düzenlenen New York Expo’sunda tanıtılmıştı.
– EXPO 2020 ile İzmir’e de Eyfel gibi yeni bir anıt yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın