Kopenhag Belediyesi’nden Şiddetli Yağmurlara Karşı İklim Uyarlama Çalışması

SLA, Sankt Kjelds Meydanı ve Bryggervangen'deki iklim adaptasyonu, altyapı ve kentsel alan projesi ile Danish Association of Architects tarafından verilen, ülke çapındaki en prestijli mimarlık ödülü olan Arne of the Year Award'ı kazandı.  

Proje, Kopenhag Belediyesi’nin bugüne kadarki en büyük ve en yeşil iklim uyarlama çalışması. Daha önce, Sankt Kjelds Meydanı ve Bryggervangen, Kopenhag’ın kalbinde, vatandaşlar için çok sınırlı bitki örtüsü ve sosyal fırsatlara sahip gri ve monoton bir kentsel alandı.

SLA’nın projesiyle alan, anonim ve yoğun trafiğe sahip bir yerden, bir yerleşim alanının ortasında sosyal fırsatların bolluğu ile tamamen iklime uyarlanmış ve biyoçeşitliliği bol, adeta kentin “akciğer”ine dönüştü.

Proje, vatandaşların refahını, şehir ortamını ve ekolojiyi önemli ölçüde geliştiren, doğa temelli, kentsel gelişim için öncü niteliğinde. Doğaya dayalı tasarımı ile proje, 586 yeni ağaçla bölgedeki biyolojik çeşitliliği artırıyor, iklim bölgeye uyum sağlıyor, gürültü ve hava kirliliğini azaltıyor, çevredeki vatandaşların sağlık ve yaşam kalitesini artırıyor ve aynı zamanda kentsel ısı adası etkisini de azaltıyor.

Kopenhag Belediyesi’nin “İklim Bölgesi” girişiminin bir parçası olan 34.900 metrekarelik proje, şiddetli yağmurlara karşı yürütülen koruma projesinin, trafiği azaltan ve biyolojik çeşitliliği güçlendiren yeşil ve eğlence amaçlı kentsel alanlarla ne kadar etkili bir şekilde ele alınabileceğini gösteriyor. Burada, yağmur suyu yüzeyde kalarak taşan kanalizasyonlara son veriliyor, böylece bitkilere ve ağaçlara hayat veren bir kaynak haline geliyor.

“Hepimiz biliyoruz ki doğa yeşil, verimli ve huzurludur. Ancak gerçek şu ki, birçok insan tüm hayatını doğanın çok uzak olduğu ve ne yazık ki nadir görüldüğü büyük şehirlerde yaşıyor. Bunu değiştirmeliyiz! Çünkü doğanın stres seviyesini düşürdüğü ve insanların genel refahını arttırdığı kanıtlanmıştır. Doğa havayı temizler ve çevresini soğutur. Ve doğa bir bölgenin biyolojik çeşitliliğini arttırır, bu da hem şehir çevresine, ekolojiye, hayvan yaşamına hem de vatandaşların yaşam kalitesine yarar sağlar.”

Etiketler

Bir yanıt yazın