Hong Kong Bilim Parkı’nda Bir Küp

Hong Kong Bilim Parkı için tasarlanan küp binada matematik ve geometrinin kullanılmasının yanı sıra enerji etkin bina tasarımının da kullanılması dikkat çekiyor.

Hong Kong Bilim Parkı Çin’de teknoloji ve bilim çalışmalarının yapıldığı ve geliştirildiği en önemli nokta.Bu gelişim merkezinin üçüncü aşaması için tasarlanan bu ikonik küp bina komşu binalar ile kurduğu harmoni ile yenilikçi bir mimariye sahip. Tasarımında matematik ve geometri sembollerinin fazlaca kullanıldığı bu bina somutlaştırılmış bir matematiksel kütle görünümünde. İhtiyaçlar ve yaklaşımların birleşim fikri ile oluşturulmuş bu bina, tasarımcıları tarafından “küp” olarak adlandırılan ortak kullanım ofislerine sahip.

EAE tasarımcıları, sabit kübik formu güneş ışığından fazla yararlanmak için deforme etmiş ve ana bina formunu bu şekilde oluşturmuş. Bina, çatının eğimine yerleştirilen fotovoltaik paneller aracılığıyla depolanan enerji seviyesini arttırarak sistemin elektrik ihtiyacını güneş enerjisi sayesinde sağlacak. Cephede kullanılan çift katmanlı kompozit malzemeler sayesinde bina sürdürülebilir bir yapı haline gelecek. Böylece gün boyunca az enerji ile ısı transferi gerçekleşecek. Ayrıca yapının dış yüzeyi ihtiyaca göre odalar için tamamen kapatılabildiği gibi, balkon ve cam gibi havalandırma üniteleri haline de dönüştürülebilecek. Binanın ana kısımı ile diğer binalar arasındaki geçiş köprü ile sağlanıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın