Oslo’da Eğimle Uyumlu Bir Konut: Villa Solveien

R21 Arkitekter tarafından tasarlanan Villa Solveien arsanın zorlu eğim koşullarını fırsat olarak değerlendiren özgün bir konut projesi sunuyor.

Oslo merkezli mimarlık ofisi R21 Arkitekter, Norveç’in Oslo şehrinin güneyinde yer alan Nordstrand’ın bir banliyösü olan Solveien’de küçük çocuklu bir aile için bir ev tasarladı.

Ev, batıda çok dik bir eğime ve olağanüstü manzaraya sahip, Oslo Fiyordu’na bakan ve büyük çam ağaçları barındıran bir arsada yer alıyor. Alanın morfolojik özellikleri, proje için belirleyici olmuş. Çam ağaçlarının üzerinden Oslo Fiyordu’na doğru olan manzara, arazideki doğal yönü ve konumu belirlemiş.

Topoğrafyaya dikkat eden tasarım ekibi, alanın beraberinde getirdiği bariz zorlukları fırsata çeviriyor. Evin kimliğinin oluşmasını sağlayan bu zorluklar bir köprü yardımıyla eve en üst katından ulaşılmasına olanak sağlıyor. Evin programı alışılmışın aksine zemin kottan girip yukarı çıkmak yerine üst kottan aşağı kota doğru tasarlanmış.

Bununla birlikte, odaların yerleşimi, en üst kattaki giriş alanından, günlük yaşam alanlarının bulunduğu orta kata ve yatak odalarının bulunduğu alt kata kadar, giriş alanı ve özel alanlar arasında kademeli geçiş ilkelerini takip ediyor.

Evin inşa şekli de alt kısma koruyucu bir brüt beton kütle ve söz konusu kütle üzerine ahşap bir strüktüre sahip bir çatı yerleştirerek evin kullanım şekline cevap veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın