Giulio Mongeri Eseri Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası’ndaki Restorasyon Çalışmaları Tamamlandı

Türkiye'nin ilk bankacılık müzesi olan Ziraat Bankası Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlanarak ziyarete açıldı.

İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanan ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin karakteristik yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası’nın inşaatı 1926 yılında başlamış, 26 Kasım 1929 tarihinde kullanıma açılmıştı.

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası’nda hizmet veren Ziraat Bankası Müzesi ise Banka’nın birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla 1981 yılında kurulmuştu.

Binada 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında, zemin kata bodrum katın da dahil edilmesiyle genişletilen Ziraat Bankası Müzesi, modern müzecilik anlayışı doğrultusunda dijital unsurlarla zenginleştirilerek yeni yüzüyle 2019’un sonlarında tekrar ziyarete açıldı. Müzenin restorasyon projesinin müellifi ve proje danışmanı Yavuz Özkaya.

Şeref Salonu

Müzedeki Bölümler

Zemin Kat

Zemin kat geleneksel yapı bozulmadan dijital uygulamalarla desteklenerek banka kronolojisinin anlatıldığı bir konsept ile oluşturulmuş. 1863 yılına ait orijinal “Memleket Sandığımız”, Mithat Paşa’nın Memleket Sandıklarının kurulmasının gerekliliğini Dersaadet’e anlatan mektupları, 1889 yılına ait ilk yevmiye defteri ile uzun tarihi geçmişi bulunan kasa defterleri, tevzi ve satışa ait defterler, mühürler, düsturlar, zeyn varakaları, tasarruf ve tevdiat hesabı cüzdan örnekleri, daktilolar, mültezim defterleri ve koleksiyonun en özel eserlerinden olan, Genel Müdürlük binası için özel olarak yaptırılan, İbrahim Çallı’ya ait “Harman” (1928) tablosu sergileniyor.

Zemin Kat

Bodrum Kat

Bodrum kat yerleşiminde de tıpkı Şeref Salonu’nda olduğu gibi kronolojik bir sıra hakim. Osmanlı’dan Devralınan Miras, Cumhuriyette Ziraat Bankası Bölümü‘nde; 1863 yılında Pirot Kasabası’nda kurulup faaliyetlerini geliştirmeye devam eden Ziraat Bankası’nın Türkiye ve dünyada yayılımını gösteren harita bulunuyor.

Kurumsal Kimlik Bölümü’nde,  Banka’nın 1961 yılında düzenlediği yarışmada birinci seçilen, bugün halen kullanılan ZB harflerinden oluşan başak ambleminin hikayesi, amblemi tasarlayan Ayhan Akalp anlatımıyla yer alıyor.

Kasa Dairesi

Ana Kasa Dairesi ve kasa kapıları dünyaca ünlü Fransız Fichet firması tarafından binanın inşası sırasında yapılmış. Kasa kapılarının ve çelik kasaların oldukça ağır olması nedeni ile kasa daireleri binanın bodrum katı ile birlikte inşa edilmiş, ardından diğer katlar tamamlanmış.

Dijital Vitrin Bölümü’nde yer alan, güzel sanatların bütün dallarını kapsayan ve kuruluşundan bugüne geçen süreç içinde gelişen, değişen sanat akımlarından yapıtları barındıran Ziraat Bankası Koleksiyonu, belgesel bir nitelik  taşıyor. 1926 yılından bu yana zenginleşen Ziraat Bankası Sanat Koleksiyonu dijital bir ekran üzerinde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Kiralık Kasa

Kurumsal İletişim ve Mimari Odası’nın bir bölümünde bankasının tarihi binasıyla birlikte Eskişehir, Adana, Aydın, Kütahya ve Manisa Şube binalarının da mimarı olan Guilio Mongeri anlatılıyor. İstanbul Finans Merkezi’nde yapımı devam eden Ziraat Kuleleri maketi de burada bulunuyor.

Kiralık Kasalar Bölümü’nde, vefatından hemen sonra Mustafa Kemal Atatürk’e ait tarihi vesika ve eşyaların saklandığı 1 ve 2 nolu kasalar bulunuyor.

Müze, resmi ve dini bayramlar ile Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Etiketler

Bir yanıt yazın