Senegal’de Bir Eko-köy

Senegal hükümeti, 14.000 geleneksel köy için ekonomik, kültürel ve sosyal anlamda sürdürülebilir bir yaşam modeli amaçlayan bir proje hazırladı.

Hazırlanan proje sayesinde birçok açıdan yetersiz olan köyler, kendi kendine yetebilen birer ekolojik köye dönüşecek. Şu an itibariyle 100 köyde hayata geçirilen proje, 2018’e kadar 500 köyü, eko-köye dönüştürmeyi hedefliyor.

Senegal Hükümeti, GEN Senegal’in kendi içinde yürüttüğü çalışmalardan fazlasıyla ilham aldıklarını belirtiyor. Başbakan eko-köy projesin güçlü bir destekçisi olduğunu ifade etti ve: “Eko-köy kavramı, milletimizin kültürel değerlerine dayanıyor ve aynı zamanda bizim için sosyal ilerleme ve çevre duyarlılığı gibi bir takım önemli konuları temsil ediyor.” dedi.

“İlk başta burada, ıssız bir çöl ve zorba bir rejimden başka bir şey olmadığını düşünüyorsunuz. Sonrasında ise çevrsel duyarlılık ve barış ortamı yaratmak için çalışan bu insanların olağanüstü işler başardığını görüyorsunuz ve bakış açınız tamamen değişiyor.” sözleriyle konuşmaya başlayan, GEN International’ın (Global Ecovillage Network) başkanlığını yürüten Kosha Joubert sürdürülebilir toplumları ve girişimleri destekleyici çalışmalar yapıyor.

Projenin pilot köylerinden biri olan Mbackombel’deki ziyaretçilerinden notlar ise şu şekilde: “Yerel müzik ve danslarıyla bizi karşılayan, güneş enerjisi ve biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih eden, kendi permakültür yöntemlerini geliştirerek üretim yapan, her anlamda kendi kendine yetebilen bir köy deneyimi yaşama fırsatı bulduk.”

2014 Aralık ayında, 40 ülkeden 120 kişi Senegal’deki ilk “Uluslararası Eko-köy Zirvesi” için bir araya geldi. Katılımcılar, yerel yönetimler, belediye başkanları, ulusal hükümetler ve diğer iş birlikçilerle eko-köy projesinin uygulama sürecini kolaylaştırmak için izlenecek yollar konuşuldu.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın