Kadifekale kazılarında tarihi cami ortaya çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Kadifekale bölgesinde yürüttüğü kazı çalışmaları sırasında, İzmir'deki Türk-İslam dönemine ait ilk camilerden biri ortaya çıkarıldı. Kazılarda, M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kadın başı figürü de bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kazılarında, Kale Camii olarak tanımlanan yapı tümüyle ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda ayrıca, M.S. 2. yüzyıla ait kadın başı heykeli bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Güney sur duvarları bölümünde sürdürülen kazılara ek olarak yapılan çalışmalarda, 3 noktada kazı çalışması yapıldı ve cami yapısı ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda, Bizans Sarnıcı içindeki dolgu temizlendi. Yakın bir zamanda sarnıcın içine merdivenle ulaşılması sağlanacak.

Çalışmalar kapsamında gün yüzüne çıkarılan kadın başı figürünün M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, heykelin Helenistik özellikler baş gösterdiğini ifade etti. Kadın başı heykelinin Demeter ya da Artemis görüntüsüne sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, heykelin göz işçiliği ve matkap izlerinin çok ince işlenmiş olduğunu ve bu izlerin heykelin dönemini gösterdiğini vurguladı.

Kale’deki kazılarda Osmanlı dönemine ait seramik atölyesi buluntuları da elde edildi. Kale’de ortaya çıkarılan caminin İzmir’deki ilk Türk- İslam dönemine ait ibadet yapılarından olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yrd.Doç. Dr. Akın Ersoy, “Caminin kapısındaki bir kitabe de Evliya Çelebi tarafından okunmuş. 1308- 1309 tarihlerine ait olduğunu Evliya Çelebi bize ifade ediyor. Gerçekten elde ettiğimiz buluntularımız da bize bunu gösteriyor” dedi.

KAZDIKÇA TARİH ÇIKIYOR
Yapılan kazılarda, İzmir’in antik çağdan bugüne bir liman ve ticaret kenti olma özelliklerinin net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Yrd.Doç. Dr. Akın Ersoy, şunları söyledi: “Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla genç Bizans döneminde ve beylikler döneminde İzmir Limanı’nın ne kadar işlek olduğunu görmüş olduk.”

Akın Ersoy, kazılarda Saruhanoğlu Beyliği’ne ait iki sikke bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Bu sikkeler, beylikler arasındaki ticaret ilişkilerini göstermesi açısından çok önemli. Çünkü, İzmir, Aydınoğulları beyliğine ait bir toprak parçası. Ayrıca, burada yine 13. yüzyıldan Fransız sikkeleri elde ettik. Bu da Bizans döneminde, henüz Türkler’in bu bölgeye hakim olmadığı süreçteki ticaret ilişkilerini açıklaması adına bize güzel veriler sundu.”

Kadifekale’deki kazı çalışmaları sırasında daha önce de, Büyük İskender’in generalleri Antigonos ve Lysimakhos (M.Ö. 4. yy. sonu- 3. yy. ilk yarısı) dönemine ait sur duvarları ile Helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sur duvarlarının restorasyonu projesinin tamamlanması ve bölgedeki yıkımların bitmesi ile Kadifekale İzmir’in çekim merkezlerinden biri haline gelecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın