Seul, Metaverse’ün İlk Sanal Kent Yönetimi Olacak

Seul Büyükşehir Belediyesi, kamu hizmetlerini ve kültürel etkinlikleri Metaverse aracılığıyla sanal dünyaya taşıyor. Bu geçiş süreci başarı ile tamamlanırsa kent sakinleri, yerel yönetimle ilişkili işlerini sanal binalar üzerinden yürütebilecek.

6 Ekim Çarşamba günü Seul Büyükşehir Belediyesi, Beş Yıllık Metaverse Seoul Geçiş Master Planı’nı duyurdu. Master plan, Metaverse’te yer alacak kamu ve özel sektördeki hizmetlere yönelik eğilimleri ve talepleri yansıtan yedi alanda (ekonomi, eğitim, kültür ve turizm, iletişim, kentsel gelişim, idari yapı ve altyapı) 20 geçiş projesinden oluşuyor. Bu master plan ile Seul, uzun vadeli bir Metaverse politikası geliştiren ilk yerel hükümet olacak.

Metaverse platformu oluşturma fikri, pandemi sonrası dönemde temassız bir iletişim kanalı kurmak amacıyla ortaya çıktı. Kent yönetimi, önümüzdeki yıl içerisinde üç aşamalı bir proje ile, şimdilik “Metaverse Seoul” olarak adlandırdıkları bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyor. Böylece ekonomi, kültürel aktiviteler, turizm, eğitim ve sivil hizmetler gibi kent hayatına dair tüm faaliyetler için bir Metaverse ekosistemi oluşturulmuş olacak.

Çalışmalar bu yılın sonunda, Seul’ün Joseon Hanedanlığı döneminden kalma meşhur Bosingak Çan Kulesi’nde yapılacak sanal bir “çan çalma” etkinliği ile başlayacak. Proje kapsamında Seoul Büyükşehir Belediyesi; sanal başkanlık ofisi, Seoul FinTech Lab, Invest Seoul ve Seul Kampüsü gibi çeşitli iş destek tesislerini Metaverse platformu üzerinden erişime sunacak. Kent yönetimi, şimdilik “Metaverse 120 Center” olarak adlandırılan sanal kamu hizmet merkezini 2023 yılında hizmete açacak. Bu platformdaki avatar kamu görevlileri, mevcutta yalnızca Seul Belediye Binası’ndan sağlanabilen danışmanlık ve hizmetleri vatandaşlara sağlayacak.

Seul, turistik faaliyetlerde de Metaverse’ten global ölçekte fayda sağlamayı planlıyor. Gwanghwamun Plaza, Deoksugung Sarayı ve Namdaemun Pazarı gibi Seul’ün başlıca turistik mekanları, oluşturulacak “Sanal Turist Bölgesi” aracılığıyla tanıtılacak ve Donuimun Kapısı gibi kaybolmuş tarihi öğeler sanal ortamda yeniden yaratılacak. 2023’ten itibaren, Seul Fener Festivali gibi kentin önde gelen faaliyetleri, dünyanın dört bir yanından katılıma açık olacak şekilde Metaverse’te düzenlenecek. Bütün bunların yanı sıra kent yönetimi, gerçek dünyadaki zamansal/mekansal sınırlamalar ve dil engelinin neden olduğu küresel ölçekteki kısıtlamaların üstesinden gelmek üzere kamusal hizmetlerin sunulacağı bir politika kurguladı. Hükümet yetkililerinin çalışma verimliliğini artırmak için platformdaki uygulamalar, belediye yönetiminin tüm alanlarına yayılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın