Haliç Metro Geçiş Köprüsü 2013 yılında hizmete girecek

Kadir Topbaş'tan Haliç Metro Geçiş Köprüsü projesi üzerine açıklama.

Sofya ziyaretinin ardından açıklama yapan Kadir Topbaş, basında çıkan Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili iddiaların projeyi yavaşlatmaya yönelik olduğuna dikkat çekerek, “Birileri 19 yıl geciktirdikleri bu projeye halen çomak sokmak istiyor. Metroyu Marmaray ile birleştirecek köprünün iskeleti bu yıl ortaya çıkacak ve 2013 yılında hizmete alacağız” dedi.
“Birileri hala projeye çomak sokmak istiyor”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’ya yaptığı ziyaretin ardından Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. “Haliç’deki metro köprüsünün UNESCO standartlarına uygun olduğunu açıklayan uzmanların UNESCO tarafından görevlendirilmediği” iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

“Birileri halen 19 yıl geciktirdikleri bu projeye çomak sokmak istiyor. UNESCO böyle proje yapmadı. Böyle bir talebimizde olmadı. UNESCO zaten proje yapmaz. Orası bir değerlendirme kuruludur. Onların da görüşlerini alarak belediyemizin yapmış olduğu projeyi özellikle Haliç geçişinde çevre şartlarını da dikkate alan en rantabl şekilde ortaya çıkarmaya çalıştık. Bazı itirazlar vardı. Bununla ilgili bağımsız kurullar, iki ayrı bağımsız bilim adamı bir rapor hazırladı. Bu raporları gören UNESCO uygun gördü. Zaten daha önce bize olumlu bir rapor vermişti, bir iki değişiklik istemişti. Metroyu Marmaray ile birleştirecek köprünün iskeleti 2012 itibarıyla ortaya çıkacak. Sistemi göreceğiz. 2013’te hizmete açacağız. Düşünün 19 yıldan sonra bu yapılabiliyor. Günde birkaç yüz bin yolcu taşıyabilecek olan böyle bir metro sistemin geciktirilmesi ekonomik kayıp, zaman açısından büyük bir kayıptır. UNESCO bağımsız bir kurumdur. Biz de tarafız içindeyiz. Fikir ortaya koyar. Olumlu raporu vardır. Amerikalı uzmanlar bu konuda UNESCO Hiçbir problem yok birileri hala çomak sokuyor.”

“İstanbul dönüşüm maliyeti 100 milyar doları aşacak”

Kadir Topbaş, bir başka soru üzerine İstanbul’da yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin 100 milyar doları aşabileceğini ifade ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Fikirtepe’de bina yüksekliklerine 80 metre sınırlama getirdiklerine belirten Başkan Topbaş, İstanbul’un yenilenmesi ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Kadir Topbaş, “Başbakan’ımızın talimatları ve basına vermiş olduğu söylemlerde de dile getirdiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul ölçeğinde bizler Anadolu’da diğer kentler deprem ve afet dönüşümü başta olmak üzere bu çalışmayı başlatıyoruz.” dedi.

İstanbul’un yenilenmesi için afet riskini bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Maalesef çarpık yapılaşma düzensiz bir gelişme var. Bugün de her anlamda risk taşımakta. İstanbul’un bahsedilen üç ilçesi en önde riskli gördüğümüz yapıları da içine alan Avcılar ve Küçükçekmece gibi ilçeler. Ama diğer ilçelerde de bu var. Tümünde esasında bu çalışmalar yapılacak. Burada birinci etapta 100 milyon dolarlardan bahsediliyor ama bunları çok daha geçecek olan 100 milyar dolarları aşacak büyük bir proje bu. Çünkü biz artık İstanbul’un bu afetlerle tehdit altında olmasını arzu etmiyoruz. Bu konuda yerel yönetimler olarak bizler ciddi bir işbirliği içinde çalışmaktayız. Aynı şekilde hükümetle de ilgili bakanlıkla da çalışıyoruz. Şuanda komisyonda olan afet yasası var. İstanbullularda şunu gördük ben bundan dolayı teşekkür ediyorum. Hiç olmadığı kadar bu dönemde İstanbullular buna hazır. Bu konuda beraber hareket edilmek isteniyor. Bu riski ortadan kaldırmamızı arzu etmek istiyorlar. Bu işbirliğini siyasetin ötesinde diğer siyasi partiler de destek vermekte. Kentteki bu çalışmaları yapacağız.”

“Fikirtepe projesinde hiçbir şey değişmiyor”

Bazı yüklenici firmaların Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesiyle ilgili olarak yaptıkları anlaşmaları bozmak istediklerine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe’de uygulanan projede hiçbir şeyi değiştirmeyeceklerini söyledi. İstanbul’un bazı ilçelerinde lokal olarak kentsel dönüşüm projelerine başlanıldığını aktaran Topbaş, şunları kaydetti;

“Şu anda bu projeye başlanılan yerler var. Şuanda Ümraniye’de de Küçükçekmece’de de diğer ilçelerde de Esenler’de de Beyoğlu gibi yerlerde bölgelerde lokal olarak başlanıldı. Fikirtepe ile ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Özellikle Fikirtepe’yi dile getirmek istiyorum. Oradak yüksekliklerle ilgili bir düzenleme kararı aldık. Bunu da araziyi kirleten yanlış propaganda yapan birileri ortaya çıktı. Orada biz verdiğimiz imar haklarını hiçbir şekilde insanlarımıza kaybettirmeyeceğiz. Özellikle bina yüksekliklerine 80 metre gibi bir sınırlama getiriyoruz. Zaten daha önce de vermiştik bunu. Vadiden tepeye kadar her parselde yapılacak yapılarda kendileri alacakları imar hakları ile birlikte 80 metreyüksekliğe kadar yapabilme imkanı da getirecek bir modeldir Fikirtepe. Burada hiçbir endişe olmasın. Çünkü bazı yüklenici müteahhit firmalar, ‘imarda eksiklikler oluyor, sizinle yaptığımız anlaşmaları bozmak istiyoruz, daha az haklarla görüşelim konuşalım’ diye ifadeler kullanıyorlarmış. Hayır biz hiçbir şeyi değiştirmiyoruz. Aynı şekilde devam edecekler.”

Etiketler

Bir yanıt yazın