Gensler Tarafından Hazırlanan İstanbul Finans Merkezi Ana Planı Onaylandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türkiye’nin yeni finans bölgesi İstanbul Finans Merkezi için Gensler tarafından hazırlanan ana planın onaylandığını duyurdu.

Merkezin kurulacağı 69 hektar yeni arazi Boğaz’ın Anadolu Yakası’ndaki yerleşimiyle Türkiye’nin ekonomik kapasitesinin belirgin şekilde genişlemesini ve dünya ticaretinin güçlü bir ekonomik dinamosu olarak Türkiye’nin lider konumunu bir kez daha vurgulanmasını hedefliyor.

Avrupa ve Asya kıtalarının kesiştiği yerde kurulan İstanbul, 2.000 yıldan uzun bir süredir dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak yerini korudu. Şehir, günümüzde de, Doğu ve Batı arasında bir köprü görevi görüyor. Türkiye Avrupa Birliği üyeliğine yakınlaştıkça İstanbul, köklü Batı piyasasını Asya’ya bağlayan benzersiz konumuyla, daha da fazla önem kazanıyor. Kurulacak bu yeni finans merkezi de İstanbul’un bölgesel bir ticaret ve iş merkezi olarak tarihsel rolünü pekiştirmeyi amaçlıyor.

Gensler’in Londra ve Los Angeles merkezli planlama ekibi, Emlak Konut için Türkiye’nin tarihsel gücünün simgesi olan Topkapı Sarayı’ndan esinlenen bir vizyon geliştirdi. Özgüven Mimarlık ve İnşaat ve İmar Planlama ve Proje Danışmanlığı Ltd. Şti’nin yerel mimar ve planlayıcılar ile birlikte çalışarak geliştirdikleri konsept, duvarlarla bölünmüş sıra sütunlu avluları ve açık alanları ile eski İstanbul’a atıflarda bulunuyor.

Başlangıçta sadece ofis kullanımına ilişkin bir proje hazırlamak üzere görevlendirilmiş olmasına rağmen Gensler, ana planı bir finans ortamının enerjisini yansıtacak ve farklı kullanımları da içine alacak şekilde genişletti. Yeni toplu taşıma hatları, ulaşım bağlantıları ve alışveriş noktalarının eklenmesiyle birlikte proje hem yer altından hem de yer üstünden birbirine bağlandı. Yeni şantiyede artık ofis, mağaza, hizmet sağlanan konut amaçlı apartman daireleri, 2.000 kişi kapasiteli konferans salonu, 300 odalı bir otel, 2 cami, bir okul ve kreş bulunacak. Ayrıca polis ve itfaiye gibi kamu hizmetleri binaları da yapılacak.

Gensler Londra ofisinin Planlama ve Kentsel Tasarım Müdürü Ian Mulcahey projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Uluslararası Finans Merkezi deneyimimizden öğrendiklerimizi, mevcut ulaşım yollarının çevresine inşaat yapmak, yakınlığı ve manzarayı mümkün olan en iyi şekilde ayarlamak, dinamik açık alanlar yaratmak gibi planlama, tasarım ve sürdürülebilirlik konusundaki en iyi uygulamalarla biraraya getirdik. Bir yandan da bölgenin zengin tarihine ve kültürüne saygı gösterdik.”

City of Seven Gardens İstanbul Tema Parkı’yla birlikte Gensler, bu gelişmekte olan piyasa içerisindeki en büyük şehir planlama projelerinden ikisini gerçekleştiriyor. İstanbul Tema Parkı konut amaçlı tesisler, bir AVM, bir fuar merkezi, 40 hektar açık alan ve park ve projenin merkezinde bir eğlence ve dinlence ortamı sunan bölgenin ilk tema parkının yer aldığı bir master plan. Atatürk Havalimanı’nın hemen kuzeyinde gerçekleştirilen projede aynı zamanda İstanbul 2015’e yetişecek yaklaşık 200 bin metre kareye yayılmış bir kapalı sergi alanı da yer alıyor. Bu sergi alanı Expo planlayıcılarına ve ziyaretçilerine yepyeni seçenekler sunarak bölgeye ekonomik anlamda önemli fırsatlar kazandıracak. Sergi alanının yenilikçi tasarımı Anadolu’da yan yana dizili tarlaları birbirine bağlayan köy yollarını andıracak şekilde merkezi bir koridorda birleşen sergi alanlarından oluşuyor.

Gensler’in Karma Kullanım ve Eğlence Uygulamaları Müdürü Marty Borko proje için şunları söyledi: “Türkiye dünya ekonomisinde bir lider olarak yeniden uyanıyor. Ayrıca İstanbul’un benzersiz tarihi mirasına sıkı sıkı bağlı kalmak konusunda da derin bir isteklilik görülüyor. Bizim bu kültürel içeriğe ve karmaşık ve katmanlı bir geçmişe sahip bir toplumun kendine has taleplerine gösterdiğimiz saygı Gensler’in Türkiye vizyonuna katkıda bulunmasını ve bu önemli bölgenin geleceğine olumlu bir etki yapmasını olanaklı kılıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın