Kayabaşı 25. Bölge Sosyal Konut Yerleşmesi

Bingöl Barka Mimarlık ve Danışmanlık'ın tasarladığı Kayabaşı 25. Bölge Sosyal Konut Yerleşmesi, Başakşehir'de yer alıyor.

Kayabaşı 25. Bölge Sosyal Konut Yerleşmesi, kent içerisinde küçük parsel ölçeğinde, farklı aktörlerce, farklı zamanlarda, farklı malzeme ve cephe düzenine sahip konut bloklarının bir araya gelerek oluşturduğu tanıdık kentsel çevrelerin özelliklerinin, yeni bir yerleşmede sistemli ve kontrollü olarak yeniden oluşturulması yönünde bir tasarım yaklaşımının ürünüdür. Kullanıcıların kendilerini rahat hissettikleri ve aşina oldukları söz konusu kent içi yapılı çevrelerin belirli özelliklerinin, büyük ölçekli yeni yerleşme tasarımlarında kullanılması sayesinde konut sakinlerinin yeni yaşam çevrelerini çabuk benimseyecekleri ve yabancılık hissetmeyecekleri öngörülmüştür. Zaman içerisinde farklı aktörler tarafından üretilmiş etkisi yaratan kararsız yerleşme formu, farklı hacimsel düzenler, değişken kat adetleri, renk ve malzeme kullanımları ile insan ölçeğini, algısını ve kontrollü çeşitlenmeyi ön plana çıkaran bir anlayış söz konusudur.

Yerleşmede 1460 adet konut birimi ve 22 adet ticari birim bulunmaktadır. Değişken eğime sahip proje alanında, topoğrafyanın elverdiği noktalarda bitişik düzenli bloklar ile oluşturulan avlulu ve iç bahçeli bir yerleşme sistemi tercih edilmiştir. Vadiye komşu parsellerde dik topoğrafyadan dolayı eğime paralel dizi blok tipolojisi ile sokak karakteri ön plana çıkarılmıştır. İmar yolu ile parsel arasında topografik açıdan uygun noktalarda konut bloklarının zemin katlarında ticari birimler yer almaktadır. Kent içinde alışageldiğimiz zemin kat küçük perakende ticaret kullanımının konut bölgesindeki gündelik yaşamı hareketlendireceği varsayılmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın