Halk Ödülü, Mars’ta Buzul Piramitler Şehri

Eleven Magazine'nin düzenlediği, Mars'ta kurulacak bir yerleşim hakkında yaratıcı ve yenilikçi projelerin beklendiği uluslararası yarışma Marstopia'da, Erdem Mimarlar Mars Gezegeni için önerdiği piramidal şehir konsepti ile halk oylamasında ikinci oldu.

Sunay Erdem projeyi anlatıyor:

Bilimsel olarak baktığımızda imkanlar kısıtlı olunca yapılabilecek en kolay strüktürlerden biri piramid! Mısırlılar zamanında bizim teknoloji yoktu ve o zamanın imkanlarıyla o dev piramitleri yaptılar. Biz de günümüzde Mars’ta kısıtlı imkanlara sahibiz ve o yüzden en makul konstrüksiyonu yapmak zorundayız, bu da piramit. Marsta hayatta kalabilmek için dış mekandan izole bir ortam yaratmanız gerekir. Atmosferde yoğun miktarda %95 karbondioksit bulunmaktadır bundan dolayı da radyasyon hakim, ortalama sıcaklık da -63°C. Tüm bu faktörler dikkate alınınca kapalı bir mekan gerekliliği ortaya çıkıyor. Kapalı ama aynı zamanda güneş ışınlarını da içeri alabilen, bitki üretimi, dolayısıyla oksijen üretimi için şart. Bir nevi bir sera ortamı. Akla ilk gelen cam, ama onu Kızıl Gezegende bulmamız zor, o zaman Mars’ta yer altında en çok bulunan şeffaf madde buz imdadımıza yetişiyor. Buz, radyasyonu geçirmez, ama güneş ışınlarını geçirir, böylece aydınlık ortamı ve çevreyle ilişki kurmamızı sağlıyor. Geriye buzu yeraltından çıkartıp Piramit iskelete taşımamız kalıyor. Bunun için sondajla yeraltındaki buzu ısıtıp eriterek Mars yüzeyine çıkarıp piramitlere enjekte etmemiz kalıyor. Gezegende seçtiğimiz bölgenin hava şartları (-63°C) sıvı malzemenin tekrar buza dönüşmesi için yeterli olacak. Böylece kısıtlı imkanlarımızla Mars Gezegeninde Buzul Piramitler Şehrinin ilk temellerini atabileceğimizi düşünüyorum.

Proje Raporu

FİKİR

Dünyadaki piramitlerin uzaylılar, tarafından yapıldığına dair efsaneler söylendi. Belki de bu uzaylılar Marslılardı. Uzun zaman bu böyle düşünüldü… O zaman Mars’taki ilk piramitleri de neden biz yapmayalım? Biz de Marslılar için uzaylı sayılırız…

Bu efsaneden yola çıkarak bizdeki piramitler bize önemli bir ipucu verdi, imkanlar az olunca en kolay yapılabilecek yapı piramittir. Evet, Mısırlılar zamanında bugünkü teknoloji yoktu ve o zamanın imkanıyla o kadar dev bir yapıyı ancak piramit olarak yapabildiler. Bizim de Mars gezegeninde kısıtlı imkanlara sahip olduğumuzdan en basit konstrüksiyonu, piramidi yapmak en mantıklı.

Mars’ta yaşayabilmek için izole bir ortam gerekir. Atmosferde yoğun miktarda %95 karbondioksit bundan dolayı da radyasyon hakim, ortalama sıcaklık -63°C . Tüm bu faktörler dikkate alınınca kapalı bir mekan gerekliliği ortaya çıkıyor. Kapalı ama aynı zamanda güneş ışığını da alabilen, bitki üretimi, dolayısıyla oksijen üretimi için şart. Bir nevi bir sera ortamı. İçerisi dışarıdan farklı, dışarıdan koruyan bir kabuk. Aklımıza ilk gelen cam, ama onu Mars’ta üretmek zor. O zaman Mars’ta en kolay bulunabilen maddeyi arıyoruz, o da buz. Yeraltında bolca bulunuyor. Buz, güneş ışınlarını geçiriyor, fakat radyasyonu geçirmiyor. Aydınlık ortamı oluşturuyor ve çevreyle ilişki kurmamızı sağlıyor. Peki buzu nasıl temin edeceğiz? Yer altındaki buz tabakasına ulaşıp, buzu sıvılaştırıp yeryüzüne çıkartacağız. Donmamış halini piramit iskelete enjekte edip donmasını bekleyeceğiz. Hava zaten soğuk ve hemen donacak. Böylece Mısırlıların kısıtlı imkanlarla inşa ettikleri dev piramitleri biz de kısıtlı imkanlarla Mars’ta yapabiliriz..
Ve Mars’taki ilk piramitleri de Dünya’dan gelen uzaylılar yapmış olacak…

Etiketler

Bir yanıt yazın