Yenilenebilir Enerji Ağında İlk Güneş Tarlası Fas’ta İnşa Edilecek

Desertec tarafından gerçekleştirilecek, güneş ve rüzgar tarlası projesi 2050'ye kadar Avrupa'nın enerji ihtiyacının yüzde 15'ni karşılayacak.

400 milyar Euro yatırımla gerçekleştirilecek Alman-led projesi için ilk bölge olarak Fas seçildi. Projenin, Güney Afrika ve Orta Doğu’daki alanlarla birlikte muazzam büyüklükte bir güneş ve rüzgar enerjisi ağı oluşturarak, 2050 yılına kadar Avrupa’nın harcadığı enerjinin yüzde 15’ini karşılaması bekleniyor.

E. ON, Siemens, Munich Re ve Deutsche Bank gibi firmalardan oluşan Desertec Industrial Initiative (DII), Kahire’de düzenlenen yıllık konferansında tüm sistemlerin Fas’ta inşa edileceğini, ilk aşama olan 500MW’lık güneş tarlasının yapımına bir dahaki sene başlanacağı belirtildi.

DII’in yöneticisi Paul van Son, Fas’ta inşa edilecek 12 kilometrekarelik güneş tarlasının hem Avrupa’da hem de Orta Doğu/Kuzey Afrika (MENA) ülkelerindeki yatırımcılar ve politikacılar için bir referans oluşturacağını belirtti.

Van Son, Desertec’in hem Avrupa hem de MENA için faydalı bir proje olduğunu fakat Arap Baharı’nın, proje kapsamında fırsatlar yarattığı gibi soruları da beraberinde getirdiğini söyledi. Van Son ayrıca Tunus hükümeti ile bir güneş tarlası yapımı için görüşmelerin başladığını, bunu Batı Avrupa ağına yakınlığı sebebiyle Cezayir’in takip edeceğini, 2020 senesi itibariyle de Libya, Mısır, Türkiye, Suriye ve Suudi Arabistan’ın ağa dahil olmalarının beklendiğini belirtti.

Proje Almanya’da birçok kişi tarafından kabul görse de, bazı eleştirmenler güneş enerjisinin Afrika’dan Avrupa’ya transferinin hangi yollarla yapılacağının kesinlik kazanmadığını ve ülkenin yeşil enerji planına uymadığını belirterek eleştirilerde bulundular. NGO Germanwatch ise, yetkililer tarafından enerjinin önce Afrika’da kullanılacağını sonrasında Avrupa’ya aktarılacağını açıklamalarına rağmen projeyi, neokolonizasyon ifadesi kullanarak eleştirdi.

Etiketler

6 yorum

  • firat-seymen says:

    “2050’de Avrupa’nın harcadığı elektriğin %15’i” kulağa az geliyor ama yine de böyle haberlere seviniyorum.

  • omer-yilmaz says:

    AB’nin toplam %15’i kulağa az gelmemeli. AB Türkiye’nin 50 katı kadar elektrik tüketse (rakam baktım ama çok karışık geldi enerji rakamları ile ilgisiz birisine) bu demek oluyor ki kurulan güneş çiftliği Türkiye’nin toplam tüketiminin 7 katı elektrik üretecek. Türkiye’de yüzlerce HES onlarca termik pek çok doğalgaz çevrim santrali vesaire olduğu düşünülürse olayın boyutu biraz daha iyi anlaşılabilir.

  • mehmet-eris says:

    kar amaci gutmeyen bir organizasyona 400 milyar(!) euro kaynak ayrilabilecegi bir dunyaya inanmak istiyorum.

  • firat-seymen says:

    Kar amacı gütmüyor demiyor ki zaten edeceklerse böyle şeylerden etsinler. Belki kısa vadede kazançlı olmayabilir onu bilemem ama petrol gibi kıt bir kaynağa bu kadar yatırımlar yapılırken güneşe, rüzgar az yatırım bunlar bana göre, umarım daha da gelişir bu işler. Türkiye coğrafi olarak çok avantajlı mesela… en azından güneş bakımından.

  • bahar-bayhan says:

    Dünyada, elektriği satın almak zorunda olmayacağımız kadar büyük potansiyellerde yenilenebilir enerji kaynağının varlığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunlardan sadece güneş enejisini ve rüzgar enerjisini biliyoruz ki bunların da maliyetli olduğu söylenerek uygulanmıyor. Her şeyi para ile satın alarak elde etmemiz gerektiğine inandırıldığımız bir dünyada bu tip gelişmeler aslında göründüğü kadar masum değil.

  • mehmet-eris says:

    desertec.org ‘da detayli bilgiler var. kar amaci guden bir organizasyon degil desertec. 2050 yilina kadar 400 milyar euro kaynak aktarmak demek, yillik yaklasik 10 milyar euro kaynak demek. ozel sirketler ve bagislar ile boylesi bir kaynagin duzenli olarak aktarilma olasiligi (geri donusu cok dusuk olacak) bence pek gercekci degil. iflas eden yunanistan’in toplam borcu 300 milyar euro civarinda.

Bir yanıt yazın