Sit Alanına 300 Odalı Yazlık Saray

Muğla’nın birinci derece sit alanı olan Okluk Koyu’na yapılan 300 odalı ‘yazlık saray’ tepki çekti. MUÇEP inşaatı dava etmeye hazırlanıyor.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ’ın, Cumhurbaşkanlığı için Muğla’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Okluk Koyu’nda 300 odalı bir “yazlık saray” yapılacağını söylemesi yeni bir talanı gün yüzüne çıkardı. Söz konusu koy birinci dereceden doğal sit alanı.

CHP’li Üstündağ, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Marmaris Otluk Koyu Gökova bölgesine Cumhurbaşkanlığı için 300 odalı ‘yazlık saray’ yapımına başladığını açıkladı. Üstündağ, “Yazlığın yapımı yasal değil. Koy balıkçılığa bile kapalı. Hukuk dışı mevzuata aykırı yazlık sarayı durdurun. Bu bölgeye uygun olmayan yazlık kaçak sarayın yapılmasına engel olacağız” dedi.

Yazlığın yapıldığı alanın imara açık olmadığını ifaden Üstündağ şöyle konuştu: “Yazlık saraya uzaydan bile görünen Çin seddi surları gibi yüksek surlar yapılıyor. Alan olarak da geniş bir ormanlık ve fundalık. 400 çalışanı olacağı belirlenen bir yazlık. Denize dolgu yapılarak bu kaçak sarayın önüne, iskeleye yatların demirlemesi planlanıyor. Soruyorum: 300 odalı yazlığı ne yapacaksın? Mega yatlar kimin için yapılıyor? Katar’ın zengin Arap şeyhlerinin yatları mı demirleyecek buraya?”

Akın Üstündağ, yazlığın olduğu alanın 500 metre kıyı ‘koruma kuşağı’ içinde olduğunu vurgulayarak inşaata ait olduğunu söylediği fotoğrafları da gösterdi ve koyun birinci derece SİT alanı olduğunu kaydetti.

Koya gidenlere gözaltı
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) sekreteryası, söz konusu yerde eski cumhurbaşkanlığı konutunun bulunduğunu ve bu konutun yıkılarak yerine ‘300 odalık yazlık saray’ yapılmaya başladığını söyledi. MUÇEP sekreteryası ayrıca şunları söyledi: “Projesi hiçbir şekilde paylaşılmadı ama anladığımız kadarıyla Ankara’dakine benzer kaçak ve devasa bir inşaat söz konusu. Müthiş bir doğa tahribatı var.

Orası 1. derece doğal koruma alanı. Şu an inşaat nedeniyle ne karadan ne denizden alana giremiyorsunuz, izin verilmiyor. Hatta yaklaşanları bir gece karakolda alıkoydukları haberleri geliyor. Bizim 3 aydır gündemimizde bu var. Bununla ilgili daha önce basın açıklamaları yaptık. Hem Bodrum da hem Akyaka da basın açıklamaları oldu. Şehir Plancıları Odası vasıtasıyla bu hafta içinde de dava açılacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın