Cenova’daki Parco Del Ponte Yarışmasını Stefano Boeri Architetti Kazandı

Karmaşık ve trajik bir biçimde yıkılmış bir yerden, Cenova'nın kendisinin yenilemesi için tasarlanan sürdürülebilir bir inovasyon alanına...

Demir, su, beton ve asfalttan yapılmış alanı çevreleyen “Red Circle” isimli proje, maden eritme ocakları, vinçler gibi bölgenin alışılagelmiş görüntüsünü simgeliyor. Tasarlanan proje 14 Ağustos 2018 tarihinde İtalya’nın Cenova kentinde çöken Morandi Köprüsü‘nün yerine yapılmış yeni köprüyü ve trajedinin yaşandığı bölgeyi çevreliyor.

“Polcevera Park ve Red Circle” adlı kentsel proje, Polcevera Vadisi’nin mevcut görüntüsünü tersine çevirmek amacıyla Ar-Ge ve üretim için sürdürülebilir hareketlilik sağlarken akıllı binalar için farklı ekolojilere ve altyapılara sahip parklar sistemi olarak düşünülmüş.

Projede vadinin iki tarafının “kentsel dikiş” vurgusuyla bağlanması bölgenin doğasını zenginleştiriyor. Yürüyüş yolları, yükseltilmiş meydanlar, giriş-çıkış rampaları, binalar arasındaki koridorlar ve yeraltı yollarıyla tüm farklı bölgeler birbirlerine bağlanarak büyük kentsel botanik park olan Polcevera Park’a ulaşıyor.

Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni köprünün altında çalışacak yenileme projesi her şeyden önce bir ilişki kurma yapısı. 1.570 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 250 metre çapında bir bisiklet ve yaya yolu olarak düşünülen proje kullanıcılarına farklı deneyimler yaşama imkanı sunuyor.

Yeni istasyonun hemen önünde bulunan yenilenebilir enerji üretimi ve dağıtımı için kullanılacak olan 120 metre yüksekliğindeki rüzgar kulesi bölgeye karakteristik bir doku katacak. Kule bir rüzgar türbini sistemi de barındıracak. Alman Transsolar’ın katkısıyla oluşturulan bu sistem Polcevera Teknoloji Vadisi’nin yeni enerji ağına güç verecek.

Projede bulunan; bisiklet ve yaya yolları, akıllı otoyol şeritleri, paylaşımlı kamusal alanlar ve akıllı otopark alanları, insan ölçeğinde güvenli bir kamusal alan yaratmak amacıyla MIC (Mobility in Chain) ile geliştirilen strateji için bir araya gelen sürdürülebilir hareketlilik ağının bir parçası.

Polcevara Park, temel olarak Akdeniz havzasının tipik bitki ve ağaç çeşitlerini genel vizyonda toplayan bir ekosisteme sahip. Petra Blaisse tarafından peyzaj tasarımı yapılan park, agronomist* ve peyzaj tasarımcısı Laura Gatti ve jeolog Secondo Antonio Accotto katkılarıyla inşa edilecek.

Çöken Morandi köprüsünün kurbanlarının anısına sanatçı Luca Vitone tarafından tasarlanan ve aynı zamanda hataların zamansızlığına adanmış 43 Cenova ağacı içeren bir sanat enstalasyonu parkın kalbinde duruyor. Bu enstalasyon aynı zamanda bir şehrin yıkılmaz gücünün sembolü.

*Tarla tarımı, gıda, yakıt, elyaf ve arazi ıslahı için bitkiler üreten ve kullanan bilim ve teknolojisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın