Arnavutköy’deki Tarihi Kırmızı Yalı Araştırma Merkezine Dönüştürülecek

Boğaziçi Üniversites'ne bağışlanan Tarihi Halet Çambel Yalısı, "Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi"ne dönüştürülecek.

Arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel’in Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladığı Arnavutköy’deki tarihi ‘Kırmızı Yalı’, Boğaziçi Üniversitesi tarafından, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilecek restorasyon çalışması kapsamında ‘Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürülecek. 

Boğaziçi Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle sürdürmekte olduğu Tarihi ve Kültürel Miras konulu araştırma projeleri kapsamında Arnavutköy’de yer alan ve ‘Kırmızı Yalı’ olarak da bilinen tarihi Halet Çambel Yalısı’nı restore ederek yalıyı bir araştırma merkezi ve arşiv haline getirecek. 1830’lara, Sultan II. Mahmud dönemine tarihlenen yalı,  arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel ve ailesi tarafından 1930’lu yıllardan bu yana kullanılıyor. Çambel, Ağahan Mimarlık Ödülü sahibi eşi Nail Çakırhan ile birlikte yarım asırdan fazla bir süre bu yalıda yaşamış ve çift 2004 yılında yalıyı Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlamışlardı.

‘Kırmızı Yalı’ olarak da bilinen tarihi yapı, restorasyonun ardından Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeoloji ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi adıyla Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde araştırmacılara hizmet verecek. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve yalının restorasyonunda çalışan proje ekibinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda restorasyon için hazırlanan rölöve çizimleri Prof. Dr. Halet Çambel’e sunuldu. Rektör Barbarosoğlu, Halet Çambel Yalısı’nın restorasyon sürecinden sonra bir araştırma merkezi ve arşiv olarak bilim ve kültür dünyasına yeniden kazandırılacak olmasının çok önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekti. Barbarosoğlu, yapılacak çalışmanın bu görkemli yapıyı sadece tarihi özelliğiyle değil, içinde yaşatılmakta olan kültürel birikimiyle de koruyarak yaşatmayı amaçlayan bir restorasyon olacağını vurguladı.

Aktüel Arkeoloji’de yayınlanan haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın