Çorum’a Taksim Meydanı geliyor

Hitit uygarlığına başkentlik yapan Çorum, üzerinde bulunduğu mirasın hakkını vermek için son yıllarda vites yükseltti.

Fabrika sayısı artıyor, yollar uzuyor, kente yeni spor salonları kazandırılıyor. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün ise en büyük hayali : Çorum’un Taksim Meydanı’nı yapmak.

ÇORUM’UN HAKKINI VERMEK İSTİYORUZ

MEDYATİK olmayan bir şehir Çorum. Leblebi denince aklımıza gelen, bir ucu Orta Karadeniz’e, bir ucu Orta Anadolu’ya uzanan Çorum, son yıllarda büyük aşama kaydeden şehirlerin başında geliyor. Gazetelerin ekonomi sayfalarında kendisinden eskisine oranla çok daha fazla söz ettiriyor. Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, sözlerine Çorum’un çok köklü bir medeniyet üzerine kurulu olduğunu söyleyerek başladı: “Hitit uygarlığına başkentlik yapmış bir şehir Çorum. Hititliler, Çorum’da binlerce yıl önce içme suyu ve kanalizasyon şebekesini kurmuş, baraj yapmış bir uygarlık. Biz de belediye olarak bu mirasın hakkını vermek istiyoruz. Ancak Çorum potansiyelini ne Türkiye’ye ne de dünyaya gösterebildi. Ama artık kabuğunu yırtıyor.”

85 FABRİKA VAR

Külcü, Çorum’un müteşebbis bir ruh taşıdığını söyledi: “Çorum ekonomik gelişim açısından Türkiye’ye ayak uyduruyor. Organize sanayi bölgesinde 2002 yılında 55 fabrika vardı. Şimdi her biri tam kapasite çalışan 85 fabrika var. Hitit Üniversitesi yılların özlemiydi. 2006 yılında o da kuruldu. 10 yıl önce bölünmüş yol sadece 59 km’ydi. Şimdi 196 kilometre. Diyebilirim ki Çorum tüm komşu illere duble yollarla bağlandı. Şehir merkezindeki Çorum Şehir Stadyumu’yla ilgili ihaleye çıkıldı. Stat eski yerinden taşınıp, şehrin hemen yanı başına kurulacak. Böylece kentimiz 15 bin kişi kapasiteli tüm tribünleri kapalı modern bir stada kavuşacak. Ayrıca stadın yanına 5 bin kişi kapasiteli kapalı bir spor salonu ve müstakil güreş eğitim merkezi inşa edilecek. Tüm bu projelerin maliyeti 100 milyon lira.”

MALİYETİ 75 MİLYON TL

Külcü, ete kemiğe bürünen hayalindeki projeyi de anlattı: “Çorum’un Taksim Meydanı’nı yapacağız. 75 milyon lira maliyetli bir proje bu. Çorum merkezinde tarihi Arasta Çarşısı var. Toplam 50 bin metrekarelik bir alan. Mülk sahipleriyle konuşuyoruz. Burayı modernize edeceğiz ve Çorum’a bir meydan kazandıracağız.”

’86 ÜLKEYE 250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT YAPIYORUZ’

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal:

“ÇORUMLU öncelikle kendi şehrine yatırım yapıyor. 5 yıldızlı bir otel açıldı. İstense bu otel bir sahil kentine de yapılabilir, daha kârlı bir işletmeye dönüştürülebilirdi. Ama otelin sahibi Çorumlu ve önce ‘Çorum’ dedi. 10 yıl önce 3-4 ülkeye ihracat gerçekleştiren Çorum bugün 86 ülkeye ihracat yapan bir şehir konumunda. İhracatımız 10 yıl önce 10-15 milyon dolardı, bugün 200-250 milyon dolar arasında seyrediyor. İthalat rakamımız ise en yüksek 80 milyon dolar. İşsizlik oranı Türkiye genelinde 10.8, bizde ise 5.9. Çorum makine sanayinde büyük aşama kaydetti. Örneğin geçmiş yıllarda Japonlar, Almanlar bize un ve yemek fabrikası yapardı. Makineleri onlar getirirdi. Şimdi biz hem Japonlara hem Almanlara anahtar teslimi fabrika yapıyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın