Goethe Enstitüsü’nden Göçün 50. Yıl Etkinlikleri

Goethe Enstitüsü, Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması'nın 50. yılını, 20 Ekim 2011 tarihinde başlattığı ve 10 Aralık 2011 tarihine kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle kutlamaya devam ediyor.

50 yıllık birlikteliğin kültürel, politik ve toplumsal yansımaları; sergi, okuma, konferans, söyleşi ve tiyatro etkinlikleriyle gündeme getirilecek.

Bu etkinliklerin ana projelerinden “Fiktion Okzident” başlıklı sergi; Türkiye-Almanya ilişkilerini kalıcı olarak, yeni bir toplumsal ve politik temele dayandıran, Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50. yıldönümü nedeniyle özel olarak tasarlandı. Türkiye ile Almanya arasındaki kültürel diyaloga, umut verici özlemlerle birlikte, ön yargılar damgasını vurmuştur. Her iki kültürde de bu duygularla var olan kurgulanmış dünyalar; kültürel, toplumsal ve düşünsel ortak yaşamın temelini belirlemede önemli bir rol oynar. İstanbul’da MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan “Fiktion Okzident” sergisi; on dokuz sanatçının yapıtlarıyla, zihinlerimizde var olan ve gündelik hayatımıza yansıyan olguları, değişik açılardan, sanatçıların gözüyle ele alıyor. “Fiktion Okzident” sergisinde eserleriyle yer alacak sanatçılar; Banu Birecikligil, Altan Çelem, Neco Çelik, Timur Çelik, Nezaket Ekici, Esra Ersen, Ali Kepenek, Azade Köker, Sedat Mehder, Kınay Olcaytu, İrfan Önürmen, Denizhan Özer, Ferhat Özgür, Şener Özmen, Esat Tekand, Cengiz Tekin, Nurseren Tor, Vahit Tuna ve Hanefi Yeter.

Serginin içeriği, iki kültür politikası alanına dayanıyor. Birinci alan, Almanya’ya göç ve toplumsal değişimleri konu edinen ve bu değişimleri dillendiren verimli bir Türkiye-Almanya sanat gelişimi ile tanımlanıyor. İkinci alan ise, Türkiye’de Batı’nın algılanışı ile globalleşme ve göç sonucunda kültürel ve toplumsal değişimlere odaklanıyor. Kuratörlüğünü Çetin Güzelhan, Johannes Odenthal ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Emre Zeytinoğlu’nun üstlendiği sergi; Goethe Enstitüsü ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğinde, T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Stiftung Mercator’un değerli destekleriyle gerçekleştiriliyor. Stiftung Mercator, sergiye paralel olarak gerçekleştirilen bir eğitim programını teşvik ediyor. Özel turlar, etkinlikler ve eğitim malzemeleri içeren bu program, Türkiye ile birlikte Almanya’da da kültürel politik ve pedagojik alanda özellikle öğrencilere, öğretmenlere ve kültür elçilerine hitap ediyor. 30 Ekim 2011 tarihinde açılan “Fiktion Okzident” sergisi, 26 Kasım’a dek Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek.

Uluslararası alanda tanınan bilim insanları ve genç araştırmacıların bir araya gelerek Türkiye-Almanya transnasyonel göçünü, hem Almanya hem de Türkiye açısından inceleyecekleri “Ulusaşırı Göç” konferansı; Istanbul Goethe Enstitüsü, Orient-Institut ve Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle, 31 Ekim – 2 Kasım tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleşecek.

Etkinliklerde yer alan bir diğer konferans ise; “Göç ve Edebiyat” başlığıyla, 3 Kasım tarihinde saat 16:00’da, Goethe Enstitüsü ve Bilgi Üniversitesi işbirliği ile Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleşecek. Selim Özdoğan, Zafer Şenocak, Yüksel Pazarkaya, Prof. Nilüfer Kuruyazıcı, Prof. Mahmut Karakuş, Dr. Pınar Uyan’ın katıldıkları konferansta; göç deneyiminin edebiyatı nasıl etkilediği, göçmen edebiyatının Almanya’da nasıl geliştiği ve nasıl algılandığı tartışılacak.

Goethe Enstitüsü göçün 50. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, kendileri ya da aileleri Türkiye’den Almanya’ya göç etmiş üç edebiyatçının okuma ve söyleşilerine de ev sahipliği yapacak. Göç geçmişine sahip edebiyat kuşağının önde gelen isimlerinden Aras Ören, Zafer Şenocak ve Selim Özdoğan’ın, “birden çok dünyada yaşamak” üzerine yapacağı söyleşiler; 1 – 3 Kasım tarihleri arasında Sirkeci Garı’nda gerçekleşecek.

Okuma etkinlikleri çerçevesinde Goethe Entitüsü, 4 Kasım Cuma günü, uzun yıllardır Almanya’dan yaşayan ve öncelikle kadınların durumunu anlatan eserler veren yazar Saliha Scheinhardt’ı konuk edecek. Saliha Scheinhardt ile 4 Kasım Cuma günü saat 19:00’da Goethe Enstitüsü Kütüphanesi’nde bir okuma ve söyleşi etkinliği gerçekleştirilecek.

Berlinli yazar, gazeteci ve tiyatro yazarı Anja Tuckermann ile oyuncu ve tiyatro yönetmeni Haluk Yüce tarafından hazırlanan “Yaşamayı Beklerken…” adlı müzikli tiyatro oyunu ise; Goethe Enstitüsü’nün göçün 50. yılı nedeniyle düzenlediği İstanbul programının kapanış etkinliği olarak, 10 Aralık Cumartesi günü saat 20:30’da Beyoğlu Kumbaracı 50’de sahnelenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın