Yayalaştırma Bakanlığın Yetkisinde

Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ortaya çıkan çevre duyarlılığını masaya yatırdı. İki bakanlık, hassasiyetleri dikkate alarak 3 yasal düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Hükümet, Taksim Gezi Parkı protestoları ile ortaya çıkan çevre hassasiyetini göz önünde bulunduran 3 yasal düzenleme ile harekete geçti. Taksim Gezi Parkı olayları ile birlikte marjinal grupların provokatif olayların dışında ortaya çıkan çevre duyarlılığını masaya yatıran Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıkları yeni düzenlenmeler için çalışmalarını hızlandırdı. İki bakanlık yasal düzenlemelerde yaşanan son olayları göz önünde bulunduruyor.

Yetki bakanlıkta olacak

Bu yasaların, ‘İmar Kanunu, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’ şeklinde 3 yasal düzenleme olduğu öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar kanunda Taksim Gezi Parkı gibi alanlarda İmar planında değişikliklerine ilişkin yerel yönetimlerde yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçecek. Bundan böyle Taksim Gezi Parkı’nda olduğu gibi bir yayalaştırma söz konusu olduğunda bakanlığın kapısını çalacak. Turizm, orman alanları, sit alanlar gibi korunması gereken yerlerle ilgili imar planı kararları bakanlığın üzerinden oluşturulacak. Çevre koordinasyonu tek elde toplanacak.

Halk sağlığına önem

Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı, çevre ve doğayı koruma amacıyla çıkarılıyor. Çevre düzenlemesinde kanunda halk sağlığı en önemli unsur oldu. Tasarıya göre; ülkenin her hangi bir yerinde yapılacak çevre düzenlemesinde bundan böyle, öncelikli olarak halk sağlığı gözetilecek. Ekosistem iyileştirilmesi, elverişli koruma statüsünde koruma, koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesi, izlemeye dayalı koruma yaklaşımı, biyoçeşitliliği koruma ağının oluşturulması, korunan alanlarda plân ve projelere ekolojik etki değerlendirme yapma mecburiyeti, korunan alanlarda yaşayan insanların ekonomik olarak zarar görmemelerine yönelik tedbirlerin alınmasını öngörüyor.

Hayvan sahipleri eğitim alacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı sahipsiz hayvanların ‘doğal yaşam parklarına’ bırakılması, hayvan sahiplerinin eğitim alması gibi maddeler içeriyor. İl ve ilçe merkezlerinde ‘ev ve süs hayvanı’ sahipleri hayvanın barınma koşulları, ihtiyaçları, sağlığı ve insan, hayvan sağlığı ve çevreye verebileceği zararları önleyici tedbirler konusunda eğitim alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın