Michigan Üniversitesi’nden, Düşük Karbon Bir Yapı: The Robotically Fabricated Structure

Michigan Üniversitesi’nden, Düşük Karbon Bir Yapı: The Robotically Fabricated Structure

Michigan Üniversitesi’nden bir grup öğrenci ve araştırmacı, robotların yardımıyla sadece küçük ahşap parçaları kullanarak karmaşık bir pavyon inşa etti.

Robotik olarak üretilen yapı, Michigan Üniversitesi Taubman Mimarlık ve Şehir Planlama bölümündeki Adel Design Research (ADR) Laboratuvarı tarafından yürütülen bir projenin sonucu olarak hayata geçirilmiş.

Projenin amacı ithal yerine yerel bölgeden elde edilen ahşabı kullanarak karmaşık mimari yapılar oluşturmanın mümkün olduğunu göstererek düşük karbonlu inşaatı teşvik etmek olmuş.

2 x 4 boyutlarındaki kereste için en uygun düzenlemeyi hesaplamak üzere özel algoritmalar kullanılmış ve yapı içinde daha büyük kirişlere olan ihtiyaç ortadan kaldırılmış.

Robotlar, bileşenleri bir dizi prefabrik çerçeveye monte etmiş daha sonra projenin konulaşacağı alanda yapı elle bir araya getirilmiş.

Profesör Arash Adel tarafından yönetilen Adel Design Research ekibi, özel algoritmaların ve robotik fabrikasyonun birleştirilmesi yoluyla geleneksel araçlar ve yöntemlerle elde edilmesi zor veya maliyetli olan ısmarlama yapı bileşenlerinin minimum inşaat atığı ile uygulanabilir hale gelmesini sağlamış.

Ekip, inşaat ve imalat atıkları ve binaların yıkımından geri kazanılan kereste elemanlarının kullanılmasını sağlayarak, sonuçta daha sürdürülebilir bir uygulamaya katkıda bulunmayı hedeflemiş.

Robotik olarak üretilen yapı, Michigan’ın Ann Arbor şehrinde bulunan Matthaei Botanik Parkı’nda bir dinlenme ve barınak yeri olarak kullanılabilecek veya sergilere ve performanslara ev sahipliği yapacak şekilde yerleştirilmiş.

Oval biçimli ahşap bir platform üzerinde yükselen yapı, kenarlarını saran entegre bir koltuk ile kavisli bir tünel şeklinde tasarlanmış.

Tünel, çeşitli bileşenlerden oluşan ve robotik olarak üretilmiş her biri diğerinden biraz farklı 20 çerçeveden oluşturulmuş. Bu şekilde yapının dalgalı görünmesi sağlanmış.

Her ahşap parçası aynı kalınlığa sahip olduğundan çerçeveler birbirine geçecek şekilde tasarlanarak vida sabitleme ihtiyacı ortadan kaldırılmış.

Yapıda kullanılan ahşap, çevreyi kirletmemesi ve kullanım ömrünün sonunda kolayca ayrışabilmesi için kasıtlı olarak işlenmemiş.

<img

Robotik olarak üretilen yapı için kullanılan entegre dijital tasarım ve yapım süreci sayesinde malzeme kullanımı, emek ve çevre konuları yeniden ele alınmış, akıllı ve becerikli mimari tasarımlar yaratmak yeni bir yaklaşım denenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın