Balance Güneşli

Balance Güneşli

Basın Ekspres Yolu üzerinde yer alan ve ofis, konut, çarşı fonksiyonlarını barındıran 92,602 m2 brüt inşaat alanına sahip proje, AVCIARCHITECTS tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Mevcut dokunun en belirleyici özelliği Basın Ekspres Yolu boyunca akan Ayamama Deresi’dir. Ayamama Deresi ve yapı adaları arasında kalan yeşil alanın tasarıma katılması, ve taşkın alanındaki su öğeleriyle de zenginleşecek nitelikli bir peyzaj alanı olarak kentle bütünleşmesi hedeflenmiştir.

Zemin katlarda podyum ve üzerinde yükselen bir kuleden oluşan tipik tasarım anlayışına karşılık projede hedeflenen; gelecekte, metronun da gelmesi ve yeni iş merkezleri ile nitelikli bir ana yaya aksı olacak olan Taş Ocağı Caddesi’ni, korunaklı bir kentsel meydan şeklinde düzenlenmiş giriş alanıyla davet eden, ve merkezinde oluşturduğu sokak dokusu ile yayaları Ayamama Deresi peyzaj alanı ile bağlayan geçirgen bir yapı oluşturmaktır. Aynı geçirgenliği komşu parsellerle arasında da sağlayan proje bu sayede sürekli yaşayan, davetkar kamusal alanlar oluşturur. Bu sokakların etrafında da az katlı, kent ölçeğinde binalar konumlandırılmıştır.

Sokakları oluşturan az katlı bloklarda ofis ve home ofisler yer alır. Bu sayede belirli bir saatten sonra terk edilen güvenliksiz bir yerleşim yerine, her daim yaşayan, aktif, canlı bir mahalle dokusu oluşturulmuş ve sosyal sürdürülebilirlik kriterleri göz önünde tutulmuştur.

Farklı yönlenimlere farklı cephe hareketleri ve malzemeleriyle de cevap verilerek hem daha zarif bir kütle etkisi desteklenirken, hem de çevresel etkiler dikkate alınıp sürdürülebilirlik ve verimli enerji kullanımı ön planda tutulmuştur. Kuzey cephelerde daha dolu, taş kaplama yüzeyler, güney cephelerde ise cam cepheler önünde ahşap güneş kırıcılar ile katmanlanan cephe, güneş enerjisinden kaynaklı ısı kazanımını en verimli şekilde kullanmayı hedefler. Güney cephelerde yer alan kat bahçeleri de doğal ısıtma ve havalandırma sağlarken, cephede bir hareketlilik ve çeşitlilik oluştururarak yeşilin bina boyunca tırmanmasını sağlar.

Etiketler

6 yorum

  • cem-cakaloglu says:

    Azat Yalçın peyzaj kısmını özetlemiş. Temiz özetlemiş genel çerçeveyi bence. Saygılar (:

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Merhaba Azat Bey,
    İşlediğimiz suçun tanımını yazar mısınız? Dün size bu konuyla ilgili bir email gönderdik, okuma şansınız oldu mu? Kişi ya da kurumlar ile aranızda oluşan problemleri çözeceğiniz ortam burası değil.

    Çok teşekkürler,

    Emine

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Tabii dilediğiniz kurumlara sunabilirsiniz.

  • cem-cakaloglu says:

    Bence benim aşıgıda yapmış olduğum yorumumda silinmeli. Okuyucuları benim Azat Bey’e verdiğim cevap ilgilendirmiyor. Kriterler belli olmadığı için her yorum silinebilir demek oluyor zaten.

    Bence proje fonksiyondan bağımsız yersiz yurtsuz bir proje olmuş. Projenin yapım süreçlerini ve süresini düşünürsek başarılı bir proje yönetimi gerçekleşmemiş sanırım. Bakıldığında iyi bir mimari ürün gibi duruyor ama tabi ama bir süre sonra kullanıcı tecrübesi ile projeyi dinlemek gerekir. (yorumumu proje ile ilgili bitireyim, sonra silinmesin)

  • azat-yalcin1 says:

    Eleştirel yorumumu buradan silen Arkitera editörleri suç işlediğini bilsin. Sizler burada BAZI kişi ve/ya firmaları yüceltebilirsiniz ama ne yazık ki BAZILARIMIZ da bunu yemiyor.

  • azat-yalcin1 says:

    Mailiniz gelmedi ve gelse direkt savcılığa ek olarak sunacağım. Bu sektörde seçtiğiniz firma ve/ya kişilerin eleştiri almasını kapatarak haksız kazanç ve prim yapmasını sağlamak en önemli suçunuz. Sektör ile ilgili bilişim işi tarafsızlık ister ve BAZI kişilerin ŞAHSINA ÖZEL eleştirileri bile burada yayınlamaya devam etmeniz tarafgirliğinizi gösteriyor. Bununla ilgili ekran görüntülerini de almış bulunmaktayım ve size bu evrakları sunmak zorunda değilim. Özellikle geçmişte içinde bulunduğum bu işe yönelik profesyonel eleştirimi ”kişisel problemler” olarak lanse etmeniz ise şahsıma yönelik ayrı bir suç oluşturur. Beni bağlamaz taraflar arası imzaladığınız REKLAM İŞLERİNİZ, ancak, şahısların benimle ilgili ”kişisel bir problemi” varsa cesaretlerini toplayıp Savcılık Makamını ziyaret etmeleri iyi olacaktır. Şahısları ve/ya firmaları koruyup kollamak sizin vazifeniz değil, haddinizi bileceksiniz.

    Azat YALÇIN

Bir yanıt yazın