40 Nasihat, Nasihat Avcıları’nı Arıyor!

İstanbul Tasarım Bienali'nin iki ana sergisinden biri olan ve küratörlüğünü Emre Arolat'ın üstlendiği Musibet temalı bölümde yer alacak 40 Nasihat Made in ISTANBUL projesi için "Nasihat Avcıları" aranıyor.

Özlem Berber, Sait Ali Köknar, Funda Uz, Ali Paşaoğlu, Yuvacan Atmaca ve Özlem Ünsal’dan oluşan çekirdek bir organizasyon ekibi tarafından koordine edilen ve kolektif bir proje olarak tasarlanan 40 Nasihat Made in ISTANBUL projesi kentin ürettiği öğreten durumlar üzerine bir derleme oluşturmayı hedefler. M. Kaijima, Y. Tsukamato ve J. Kuroda’nın “Made in Tokyo” projesine (1999-2001) atıfla, Musibet’lerle gündemde olan İstanbul’a “gündelik hayatının dağınık gerçekliğini” anlamak, ondan öğrenmek üzere bakar. Kentin gündelik akışında orada ve oraya özel üretilmiş nasihat niteliğinde durumların izini sürer. Beklenmedik işlevleri biraraya getiren binalar, heterotopik kentsel durumlar, kentsel örgütlenme biçimleri ve kısaca İstanbul’un koşullarında türeyerek dolaylı olarak İstanbul’u tarif eden öğreten tüm yapılar/durumlar projenin ilgi alanına girer. Nasihat avcılarının görevi iyi veya kötü örneklere işaret edecek, nasihat niteliğindeki “yapı” ve “durumların” izini sürüp açığa çıkarmak olacak.

Kentte yaşayanların gündelik, yerel, biricik koşulları, arzuları ve beklentileri ile kentin ekonomik ve politik üst-yapıları arasında kurulan farklı niteliklerdeki ilişkiler sonucunda ortaya çıkan “kent nasihatleri” binalar, topoğrafya ilişkileri, birikme/öbeklenme/uzmanlaşmalar, anlık, geçici kamusallıklar, mekanı kişiselleştirme yolları, boşluk doldurmalar ve önerilebilecek diğer başlıklar altında düşünülebilecek.

İstanbul Modern’de sergilenecek projeye katılmak isteyen “nasihat avcıları”, hedeflenen derleme için kentten nasihat olarak değerlendirilebilecek numuneleri avlayarak ve blog adresindeki “numune bilgi kartı”na istenen bilgileri işleyerek 9 Eylül’e kadar organizasyon ekibine e-posta yolu ile göndermelidirler. Gelen örnekler arasından 40 tanesi sergileme için seçilecek ve avcısının adıyla beraber 40 nasihat’ten biri olarak sergideki yerini alacak. Derlemenin sergilemeye hazır hale getirilmesi çekirdek ekibin sorumluluğu altında olacak.

Son katılım: 09 Eylül 2012
İletişim: 40nasihat@gmail.com

Blog: http://madeinistanbul2012.tumblr.com/
Facebook: https://www.facebook.com/MadeInIstanbul2012

Etiketler

Bir yanıt yazın